Во Грција се размислува за намалување на работното време на продавниците

Сподели со своите пријатели

Поради енергетската криза и предупредувањата за сурова зима, Грција размислува да го намали работното време на продавниците за да заштеди струја.

Loading...

Првично, ова решение се разгледуваше само во Солун, но Атина може да го следи примерот.

Солунската стопанска комора беше првата што предложи намалување на работното време во попладневните и вечерните часови.

Конкретно, беше предложено од понеделник, 10 октомври, работното време да се усогласи на следниов начин:

Понеделник: 10:00 до 16:00 часот

Вторник: од 10:00 до 19:00 часот

Среда: од 10:00 до 16:00 часот

Четврток: од 10:00 до 19:00 часот

Loading...

Петок: од 10:00 до 19:00 часот

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сопруг убил трудница пред породилиште во Приштина

Сабота: од 10:00 до 16:00 часот.

„Поради проблемите создадени од енергетската криза, непредвидените потешкотии на претстојната зима, намалувањето на сообраќајот на пазарот и барањето на Владата за намалување на потрошувачката на електрична енергија, Управниот одбор на Солунската стопанска комора донесе одлука за намалување на работното време. на работа на продавниците во попладневните и вечерните часови“, се наведува во соопштението на стопанското здружение на Солун.

Како што пишува весникот „Та неа“, во последната година енергенсите во просек поскапеле за 85 отсто, а половина од летните сметки се зголемени за повеќе од 90 отсто.

Раководителите на индустријата на супермаркетите проценуваат дека намалувањето на работното време на продавниците за два часа ќе доведе до заштеда на енергија од 5 до 7 отсто, но дека оваа мерка, доколку се примени во сите продавници, би имала ограничени резултати.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сопруг убил трудница пред породилиште во Приштина

Сепак, претседателот на Стопанската комора на Атина, Ставрос Кафунис, инсистира оваа мерка да се примени за сите продавници, истакнувајќи дека таа мора да се спроведе имајќи ги предвид потребите на потрошувачите, но и потребите на трговските претпријатија, кои ќе треба да се справуваат со истите обврски во намалено работно време.

Особено, Атинската стопанска комора предлага намалено работно време за сите продавници, вклучително и супермаркетите.

Оваа мерка би била комбинирана со автоматско субвенционирање на трошоците за електрична енергија, имајќи предвид дека намалувањето на работното време природно ќе резултира со заштеда на енергија.

Loading...

Продавниците би имале ограничено работно време додека трае енергетската криза, а работниците ќе добијат можност за флексибилно работно време и нема да им се намалуваат платите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сопруг убил трудница пред породилиште во Приштина

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.