Во Авганистан момчињата се вратија на факултетите, но не и девојчињата

Сподели со своите пријатели

Младите момчиња продолжија со предавања на авганистанските универзитети кои повторно беа отворени по долгиот зимски распуст, за разлика од девојките на кои, на нивно разочарување, талибанскиот режим сè уште не им дозволува да студираат.

Loading...

Забраната на универзитетот е едно од безбројните ограничувања на правата на жените усвоени од талибанците откако дојдоа на власт во август 2021 година.

Забраната предизвика бран на осуда низ целиот свет, вклучително и од муслиманските земји.

„Ми се скрши срцето кога гледам момчиња одат на универзитет додека ние остануваме дома. Тоа е целосна сексуална дискриминација на девојчињата, бидејќи исламот ни дозволува да се образуваме и да бидеме дел од општеството“, вели Рахела, која има 22 години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ОН предупредуваат: Недостигот на вода може да стане глобален проблем

Министерството за високо образование кон крајот на декември објави дека универзитетите сега се затворени за жени со образложение дека не го почитуваат важечкиот кодекс на облекување, кој бара од нив целосно да ги покриваат телата и лицето.

Сепак, универзитетите веќе усвоија нови правила по враќањето на талибанците на власт, особено со намера да ги раздвојат девојчињата и момчињата за време на часовите.

Затоа, на жените им беше дозволено да учат само од наставници од ист пол или постари мажи.

Неколку талибански претставници изјавија дека забраната за студирање на жените е само привремена, но не кажаа кога ќе биде укината забраната. Година и пол се затворени и средните училишта за девојки.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Песочна бура го загадува воздухот во Пекинг и северна Кина

Забраната за студирање беше изненадување за авганистанските жени кои полагаа приемни испити на универзитет помалку од три месеци порано.

И покрај ветувањата дека ќе бидат пофлексибилни, талибанците се вратија на строгото толкување на исламот што го означи нивното прво доаѓање на власт (1996-2001) и ги зголемија мерките против жените.

Со месеци жените беа исклучени од многу јавни работни места или плаќаа да останат дома. Исто така, им е забрането да патуваат без придружба на машки роднина и мора целосно да се покриваат кога ги напуштаат своите домови.

Во ноември, талибанците исто така им забранија влез во паркови, градини, спортски сали и јавни бањи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Уганда донесе закон со кој се забранува идентификување како ЛГБТ