ВНИМАТЕЛНО! Ако сакате млечни производи, мора да знаете нешто, нема играње со ова!

Сподели со своите пријатели

Многумина од нас пораснаа раскажувајќи дека производите како млеко и јогурт се важни, ако не и клучни, во градењето на цврсти коски и здрави мускули. Иако ова е делумно точно, во овој случај важи изреката дека премногу здрава храна може да биде штетна за здравјето.

Loading...

Денес, кога се повеќе и повеќе луѓе имаат некаква форма на негативна реакција на млечните производи, треба да се обрне внимание на квантитетот и квалитетот на производите што се конзумираат.

 

 

Според студијата на Националниот институт за здравство во САД, 65 проценти од возрасните имаат некаква форма на нетолеранција на лактоза. Ако го погледнеме на глобално ниво, станува збор за 3 од 4 луѓе во светот.

Симптомите на нетолеранција може да вклучуваат гадење и, во потешки случаи, повраќање по консумирање на повеќето млечни производи што содржат лактоза, како што се сладолед, сирење, млеко, итн.

Исто така се препорачува, без оглед на сè попопуларниот тренд, никогаш да не се одлучувате да пиете сирово млеко.

Loading...

Премногу млечни производи исто така можат да предизвикаат надуеност и дигестивни проблеми. Дури и ако не сме алергични на нив, млечните производи можат, во случај на нетолеранција на лактоза, да предизвикаат несакани ефекти како што се дијареја, грчеви и надуеност.

 

 

Ако не можеме едноставно да ја вариме лактозата, нашиот дигестивен систем активира бактерии во цревата кои се користат со ферментација за да се заврши работата. Овој процес може да доведе до надуеност и гасови.

Друга работа за која не се зборува толку често е врската помеѓу млечните производи и тенот. Хормоните пронајдени во комерцијалните млечни производи можат да го влошат тенот и да предизвикаат акни.

Дури и ако варењето на лактозата не предизвика проблем, можеме да почувствуваме други несакани ефекти како резултат на хормоните за раст кои се ставаат во производите. Се верува дека овие хормоните можат да го нарушат нивото на инсулин и индиректно да предизвикаат проблеми со кожата.

 

Loading...

 

Производите од млеко се здрави, но имаат и своја лоша страна.

Прекумерната потрошувачка на истата може да не доведе до проблем со калориите. Иако повеќето млечни производи се хранливи и богати со витамини и минерали, тие често содржат големи количини маснотии. Ова не е нужно лошо ако имаме здрава телесна тежина, но ако се обидуваме да изгубиме тежина, ова може да биде проблем.

Слабеењето е поврзано со дефицит на калории во исхраната и треба да внимаваме на малите производи како што е сирењето, затоа што тие можат веднаш да не доведат во проблеми.

Според некои истражувања, долгорочната потрошувачка на млечни производи може да доведе до развој на одредени видови на рак. Ракот на простата и карциномот на дојка најчесто се споменуваат, но треба да се земе предвид дека повеќето од овие истражувања сè уште се епидемиолошки, што значи дека тие ги разгледуваат односите, а не причините за одредени феномени.

Наспроти горенаведеното, некои студии дури тврдат дека млечните производи го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *