Властите во оваа земја ги казнуваат пијаните возачи така што чистат мртовечници

Сподели со своите пријатели

Тајванските власти во градот Каосиунг смислиле генијален и малку бизарен начин да ги натераат пијаните возачи да размислат за своето однесување.

Loading...

Сега од нив се бара да ги исчистат погребните сали за да почувствуваат како е да се биде блиску до смртта.

Минатиот месец Каосиунг го потресе сообраќајна несреќа предизвикана од пијан возач, во која загина еден семеен човек, а три лица беа повредени.

Градоначалникот Чен Џимаи најави дека осудените за возење во пијана состојба треба да вршат социјална работа во локалните погребални домови како казна.

 

 

Пред неколку дена, првата група од 11 пијани возачи отиде во погребалниот дом во Каосиунг за да ја прифати казната и со часови ги чистеше мртовечницата, разладната единица и крематориумот.

Loading...

За време на чистењето на околината биле придружувани од персоналот на погребалното претпријатие, а немале директен контакт со посмртните останки.

– Ја избришав вратата од замрзнувачот и сфатив дека внатре можеби има човечки трупови! Никогаш не бев блиску до смртта и тоа беше вознемирувачко. Навистина морам да внимавам во иднина кога возам, а не треба да пијам и да возам по пат – рекол еден од обвинетите за возење во пијана состојба.

Секретарот за цивилни работи Јан Кингџи рече дека градската власт строго спроведува мерки за нулта толеранција за возење во пијана состојба.

 

 

Надлежните се надеваат дека преку спроведување на работните услуги и искуства како чистење на погребални салони, локалното население ќе се грижи за себе, ќе ги почитува животите на другите, ќе го прекине возењето во пијана состојба, ќе ја подобри безбедноста на патиштата и ќе ги почитува правата и интересите на минувачите.

По 4 часа работен тренинг, 11 прекршители за возење во пијана состојба изразиле длабоко каење за своите постапки и се заколнале дека никогаш повеќе нема да возат пијани.

Loading...

Не се осмелувам да го повторам тоа“, рекол еден од нив.