Власти на кинески град уништија милијарда лични податоци на граѓани собрани за време на пандемијата

Сподели со своите пријатели

Властите во кинескиот град Вуси тврдат дека уништиле една милијарда парчиња лични податоци собрани за време на пандемијата.

Loading...

Причината е што локалните власти постепено ги укинуваат своите системи за надзор и следење на коронавирусот, откако се откажаа од контроверзната политика на нулта пандемија, јавува Си-Ен-Ен.

Градот Вуси, производствен центар на источниот брег на Кина со население од 7,5 милиони, вчера одржа церемонија за отстранување на личните информации поврзани со Ковид-19, соопшти градското биро за јавна безбедност во соопштението на социјалните мрежи.

– Милијарда парчиња податоци беа собрани за тие цели, вклучително и тестови за Ковид, следење контакти и спречување на увезени случаи – и тие беа само првата серија од такви податоци што беа отстранети, се вели во соопштението.

Кина инаку собира огромни количини на податоци за своите граѓани – од собирање на нивната ДНК и други биолошки примероци до следење на нивните движења на огромна мрежа на камери за надзор и следење на нивните дигитални отпечатоци од прсти.

Но, од пандемијата, државниот надзор навлезе уште подлабоко во приватниот живот на граѓаните, што резултираше со собирање на невиден број на податоци.

По укинувањето на ограничувањата за Ковид, жителите станаа загрижени за безбедноста на нивните лични податоци во рацете на локалните власти, стравувајќи од потенцијално истекување на податоци или кражба.

Минатиот јули беше откриено дека огромната онлајн база на податоци која очигледно содржи лични податоци на до милијарда кинески граѓани останала незаштитена и јавно достапна повеќе од една година – се додека анонимен корисник на форум за хакерство не понудил да ги продаде податоците, цртајќи пошироко внимание.

Loading...

Во соопштението, градските власти на Вуси рекоа дека „трети лица за ревизија и нотари“ ќе бидат поканети да учествуваат во процесот на бришење за да се обезбеди транспарентност и неповратност.

Градските власти, исто така, затворија повеќе од 40 локални апликации што се користат за „дигитална превенција од епидемија“, се вели во соопштението.

За време на пандемијата, апликациите за КОВИД го диктираа социјалниот и економскиот живот низ Кина, контролирајќи дали луѓето можат да ги напуштат своите домови, каде можат да патуваат, кога би можеле да се отворат бизниси и каде може да се транспортираат стоки.

Но, по наглото излегување на земјата од политиката за нулта ковид во декември, поради протестите на граѓаните во неколку градови, повеќето од овие апликации избледеа од секојдневниот живот.

На 12 декември, Кина ја затвори апликацијата за следење на мобилни телефони низ целата земја која собираше податоци за патувањата на корисниците.

Но, многу локални апликации за пандемија управувани од општински или провинциски влади, како што се апликациите за здравствениот код за ковид, остануваат иако повеќе не се користат.

Водачите на градот Вуси велат дека тие се првата општина во Кина која ги уништува личните податоци на граѓаните поврзани со Ковид.