Владата денеска ќе нè задолжи со нови девет милиони евра

Сподели со своите пријатели

Министерството за финансии денес од домашнит кредитори ќе побара нов заем, овој пат во висиона од скоро девет милиони евра, колку што доспеваат и стари долгови за отплата.

Ова е трета аукција која од почетокот на годината ја одржа Владата, кога во два наврати веќе се задожи од домашните банки и фондови, пензиски друштва, осгиурителни компании и други кредитори се задолжи со вкупно 22 милиони евра.

И покрај фактот дека дополнителниот заменик министер за финансии од редовите на СДСМ, Кире Наумов во неколку наврати ги предупредуваше домашните кредитори да внимаваат при купувањето обрвзници и дека сите задолжувања над предвиденото ќе бидат предмент на законско преиспитување.

Инаку вкупниот јавен долг на Република Македонија во моментот изнесува 43,9% од БДП.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.