Високите кирии во Германија создадоа нов неочекуван проблем

Сподели со своите пријатели

Високите кирии во поголемите германски градови им отежнуваат на компаниите да најдат квалификувани работници, покажа истражувањето на ревизорската куќа PwC.

Loading...

Многумина сметаат дека високите кирии се клучен недостаток на живеењето во голем град, што поттикна третина од испитаниците да размислуваат за нова работа.

Некои веќе го промениле, откриле авторите на истражувањето.

„Затоа на работодавачите во градовите им е сè потешко да најдат и задржат квалификувана работна сила“, заклучија тие.

Истражувањето покажа и дека вработените очекуваат значителна финансиска помош од работодавачите со високи трошоци за домување.

За потребите на студијата, PwC анкетираше 4.200 вработени во Германија на возраст меѓу 18 и 65 години минатата есен во 12 големи градови, вклучувајќи ги Берлин, Хамбург, Минхен, Есен, Лајпциг и Хановер. Студијата е репрезентативна, според авторите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

Огромното мнозинство луѓе го сакаат животот во голем град поради работата, шопингот, образованието и културните настани, но речиси две третини од испитаниците се незадоволни од кириите, трошоците за сопственоста на имотот и бројот на станови достапни за изнајмување.

Состојбата на пазарот на станови во Штутгарт и Минхен е особено тешка, покажа истражувањето.

Loading...

Некои вработени изразуваат незадоволство од отказот. 11 отсто од нив веќе ги смениле работните места поради високите кирии. Во возрасната група од 18 до 34 години таа бројка се искачува на 17 отсто.

Подготвеноста за промена на работните места е особено висока во Берлин, каде 19 отсто од работниците побарале нова работа поради високите кирии, а 36 отсто од нив размислуваат за оваа опција. Бројката е поголема само во Штутгарт, каде нивниот удел достигна 38 отсто.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!