Високи нивоа на микропластика откриени во операционите сали

Сподели со своите пријатели

Научниците открија високи нивоа на микропластика во операционите сали како резултат на „неверојатно високата“ количина пластика за еднократна употреба што се користи во современите хируршки процедури.

Loading...

Тим од англискиот универзитет во Хал откри дека количината на микропластика во кардиоторакалната операциона сала е речиси три пати поголема отколку во домовите, и рече дека ова идентификува нов пат по кој ситни честички можат да влезат во човечкото тело, со непознати последици.

Студијата, објавена во списанието Environment International, е прва што ја испитува распространетоста на микропластиката во хируршки услови.

Тимот ги анализирал нивоата во операционата сала и просторијата за анестезија за кардиоторакална хирургија и откри просечно 5.000 микропластики на метар квадратен кога просторијата беше во употреба.

Собата за анестезија покажала просечно ниво од 500 на метар квадратен кога била во употреба.

Во никој случај микропластиката не се таложила од воздухот кога не се користи.

Студијата е најнова во серијата научни проекти кои ја проучуваат микропластиката на наставните болници на Универзитетот во Хал, Медицинскиот факултет Хал Јорк и наставните болници на Универзитетот во Хал, NHS Trust.

Жанет Рочел, професорка по еколошка токсикологија на универзитетот, рече дека идентификуваните типови на микропластични честички се однесуваат на вообичаени материјали за пластична обвивка и може да потекнуваат и од медицински обвивки, хируршки наметки, мрежи за коса и завеси за пациенти.

Loading...

„Можете да замислите дека за време на кардиоторакална операција, која може да трае дури осум часа, ќе има многу луѓе, садови и потрошен материјал“, рече таа.

„Сите тие предмети се завиткани во пластика и тоа придонесува за сите тие честички во операционата сала. Тоа е многу „густа“ средина за внесување на пластични честички во околниот воздух“.

Професорот Рочел додаде: „Иако знаеме дека микропластиката се наоѓа во воздухот во различни средини, сè уште не можеме да кажеме какви се последиците или дали микропластиката е штетна за здравјето. Научниците допрва треба да го утврдат тоа“.

„Знаеме дека микропластиката предизвикува реакции слични на имунолошкиот одговор, како што е воспалението, во експериментите базирани на клетки или ткива.

„Оваа студија, исто така, укажува на друг пат на изложеност кој се разликува од вдишувањето или голтањето преку нашата храна.

„Знаејќи ја количината и карактеристиките на микропластиката пронајдена во оваа студија, сега можеме да спроведеме пореални експерименти на клеточно ниво за да ги утврдиме можните влијанија врз здравјето.

Водачот на истражувањето, Даниел Филд, рече дека пронајдокот на пластика е револуционерен за хируршката средина и опремата спакувана во вакум ги намалува ризиците за пациентите.

Но, др. Филд додава: „Количината на пластика што се користи во операционите сали низ Европа е неверојатно висока – не можете да ја игнорирате. Ние произведуваме многу пластика – главно стерилна, пластика за еднократна употреба, и можете да користите 10-20 парчиња во една операција само за да отстраните дел од белите дробови, на пример.

Loading...

Проф. не сите, до сите други клинички установи, локално и национално, каде што се вршат големи хируршки процедури“.