Vimeo отпушта 11 отсто од вработените

Сподели со своите пријатели

Наведувајќи го „понатамошното влошување на економските услови“, директорот им рекол на вработените во Vimeo дека скоро секој оддел и регион на компанијата ќе има намалувања.

Loading...

Повеќето од отпуштањата ќе се случат во главните оддели како што се продажбата и истражувањето и развојот.

„Влегуваме во 2023 година со пофокусирана стратегија за поедноставување на Vimeo, и на крајот, големината и составот на нашиот тим треба да го одразуваат тој фокус“, се вели во објавата.

„Ова намалување ни овозможува да ги постигнеме нашите цели за раст и профитабилност на начин што е многу помалку зависен од поширокиот пазар, ставајќи нè во целосна контрола врз нашата судбина.

Овој круг на кратења на работни места следи по претходните отпуштања во јули, кога беше објавено дека Vimeo отпушта 6 отсто од својата работна сила.

Vimeo не беше сам

Десетици технолошки компании, од размена на крипто до технолошки гиганти како Мета и Амазон, отпуштија наредени работници минатата година бидејќи економијата тргна на полошо.

Оние кои беа погодени од отпуштањата во јули добија најмалку 12 недели плата, здравствено осигурување COBRA и „поддршка за ментална благосостојба“, меѓу другите бенефиции, а компанијата рече дека ќе понуди сличен пакет на новоотпуштените вработени.

Компанијата утре ќе одржи состанок на градското собрание на кој ќе се разговара за кои делови од бизнисот ќе бидат особено погодени.

Loading...

Во последниве години, Vimeo се обиде да се сврти и да се ребрендира од своето основање како платформа за инди-креатори до професионален видео софтверски производ за бизниси.

Промената се покажа тешка, особено за долгогодишните корисници кои се потпираа на Vimeo како алтернатива на YouTube.

Минатата пролет, креаторите рекоа дека Vimeo ги погоди со значително зголемување на надоместоците за претплата и се заканија дека ќе ја отстранат нивната содржина ако не платат.