Ви здосадија црвено, бело или розе вино? Пристигнува портокаловото!

Сподели со своите пријатели

Сте слушнале за црвено, бело вино или розе вино, но што е со портокаловото?

Loading...

Неговите поборници досега биле само добрите познавачи на вино, но има сè повеќе производители кои комерцијално се свртуваат кон овој вид вино.

Најскапото вино не е ниту италијанско, ниту француско: Ова шише вино чини 35.000 евра (ФОТО)

Портокалово вино се произведува со ферментација на бело грозје од кое не се отстранува лушпата. Таа лушпа има повеќе време да ослободат танини и да дадат поголем вкус на финалниот производ, како и уникатна винска боја од килибарна жолта до длабока портокалова.

Некои портокалови вина се исто така природни вина затоа што не користат адитиви како што е сулфур, туку само квасец што природно постои кај грозјето.

Колку долго шишето вино може да стои отворено?

Во производството на вино се користат специјални видови на квасец за да се контролира процесот на ферментација.

Ханека Шоенхалс, винар од Западна Германија, вели дека за прв пат кога го пробала ова вино, таа била изненадена од неговиот вкус и не можела да престане да размислува за него.

Loading...

Зошто е добро навечер да испиете чаша вино?

Сега „Шеналс“ произведува портокалово вино од бело каберне грозје затоа што има многу вкусови во лушпата, ограничувајќи го времето на ферментација на две до три недели поради танините.


Leave a Reply