Вештачката интелигенција наскоро би можела да комуницира со животните, но…

Сподели со своите пријатели

Во провокативен научен есеј неодамна објавен во списанието Current Biology, двајца невробиолози од Универзитетот во Тел Авив, Јоси Јовел и Одед Речави, навлегуваат во областа на комуникацијата со животните заснована на вештачка интелигенција.

Loading...

Станува збор за концепт кој потсетува на познатиот Тјуринг тест.

Наречен „Doctor Dolittle Challenge“, нивниот предлог предвидува модел на јазик на вештачка интелигенција сличен на ChatGPT, но прилагоден за разговор со животни.

Јовел и Речави истакнуваат три клучни пречки што моделот за вештачка интелигенција за комуникација со животни мора да ги надмине:

–  Употреба на комуникациски знаци карактеристични за животните, без воведување нови кои животното би морало да ги научи, како на пример куче кое ги следи човечките наредби.

– Примена на овие знаци во различни бихејвиорални контексти, не само за љубезност или закани.

– Предизвикување мерлив одговор од животното, како да комуницира со роднина, а не со машина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Интригантен пример кој задоволува два услови

Интригантен пример за таква комуникација е танцот на пчелата, кој пчелите го користат за да пренесат информации за изворите на храна до нејзината колонија.

Loading...

Научниците успеале да го реплицираат тој танц во роботска пчела и успеале да ги исполнат првиот и третиот аспект на предизвикот.

Сепак, таа комуникација останува ограничена на специфичен контекст, што ги исклучува прашањата за желбите или емоциите на пчелата.

И покрај напредокот, способноста да се разговара сеопфатно со животните претставува големи предизвици.

Единственоста на човечкиот јазик може да создаде непремостлива пречка.

Тврдењето на германскиот филозоф Лудвиг Витгенштајн дека дури и ако лав може да зборува, разбирањето може да отсуствува, ја нагласува оваа точка.

Совладување на комуникација со животни

Ако Витгенштајн е во право, никогаш нема да можеме да прашаме мачка како се чувствува или да објасниме дека ChatGPT веќе значи CatGPT на француски (и дека можеби е смешно, op.a.), пишуваат Јове и Речави.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Јовел и Речави размислуваат дали дури и за дешифрирање на сложениот танц на пчела може да бидат потребни внесувања на непознати податоци, како што се тактилни и акустични знаци за квалитетот на изворот.

Тие податоци, исто така, ќе треба да се соберат и да се внесат во алгоритам за вештачка интелигенција доколку од нив се побара да се пробие кодот, но не сме сигурни кои други видови податоци треба да се снимат, забележуваат двајцата израелски научници.

Loading...

Од друга страна, совладувањето на комуникацијата меѓу приматите би можело да биде полесно, имајќи предвид дека комуникацијата е најблиска до нашата.

Но, дури и ако собирањето податоци се покаже дека е изводливо, верификацијата на разбирањето на комуникацијата со приматите, управувана од вештачка интелигенција, останува неостварлива, честопати потпирајќи се на нервните снимки.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Иднината на вештачката интелигенција во комуникацијата со животните е непобитна, но…

Идниот потенцијал на вештачката интелигенција во разбирањето на комуникацијата со животните е непобитен, иако Јовел и Речави признаваат дека постигнувањето разговори слични на оние на доктор Долитл може да остане недофатливо, дури и со експоненцијален напредок во вештачката интелигенција.

Авторите ги повикуваат научниците да го прифатат предизвикот на доктор Долитл, со примена на вештачка интелигенција за да се откријат сложеноста на комуникацијата со животните.

На крајот на краиштата, тие го гледаат овој потфат како фасцинантна научна работа.

Дури и ако никогаш не разговараме со животните на човечки начин, да разбереме колку е сложена комуникацијата со животните и да се обидеме да ја искористиме и имитираме е фасцинантен научен потфат, заклучуваат авторите на есејот.