Вештачка интелигенција реши проблем стар 50 години

Сподели со своите пријатели

Еден стар и многу сложен научен проблем, кој е поврзан со однесувањето и структурата на протеините, е решен по педесет години неуспешни обиди.

Loading...

Решен е од системот на вештачка интелигенција (АИ), што уште еднаш покажува колку би можело да биде важно местото што АИ ќе го заземе во светот на науката во блиска иднина.

Тоа е DeepMind, британска компанија за вештачка интелигенција, која со години демонстрира системи за вештачка интелигенција кои се успешни во игри како што се шахот и Go, и не само успешни, туку и неспоредливо подобри од човечките играчи.

Сепак, тоа не беше само за забава, бидејќи системите беа обучени за посериозни задачи, како што се решавање научни загатки.

Проблемите вклучени во АИ вклучуваат наоѓање нови начини за лекување на некои болести и се тврди дека моторот AlphaFold AI успеал во тоа, пренесува PC Press.

Педесет години, научниците се обидуваа да откријат како протеините стигнуваат до тродимензионални структури, а бројот на потенцијални конфигурации беше толку голем што решението се чинеше невозможно.

Проблемот стана познат како „проблем на преклопување на протеини“, а решението ќе донесе револуција во областа на медицината, бидејќи решавањето на проблемот ќе овозможи откривање на нови лекови.

DeepMind конечно понуди решение, а експериментот користеше нова архитектура за длабоко учење за AlphaFold, со чија помош се предвидува молекуларната структура скриена под „преклопените делови на протеинот“.

Loading...

Резултатите сè уште не се објавени, но заинтересираните можат да ги прочитаат деловите објавени под наслов „ High Accuracy Protein Structure Prediction Using Deep Learning“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *