Верувале или не – оваа жена со години јаде камења (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Медицинската работничка Тереза ​​Виденер (45) од Бедфорд, Вирџинија, со години страдала од болеста Пика, која се манифестира кога човек јаде чудни предмети, вклучувајќи сунѓери, сапуни и камења.

Loading...

Тереза ​​јаде повеќе од еден килограм камења секоја недела, а во целиот свој живот изела над 1.360 килограми камења, што е еднакво на тежината на кит.

Кога е во депресија јаде чакал

Кога деновите и се тешки, Тереза ​​посегнува по грст чакал и камења што ги чува во посебен кујнски кабинет.

Другите заболени од Пика јадат сè, од сапун и сунѓери до сијалици. Ова е јасно поврзано со емоциите.

– Ако се чувствувам лошо, јадам многу повеќе бидејќи тоа ме теши – вели таа.

– За удобност, тие се таму кога сум нервозна – објаснува таа.

Тереза ​​избира помеки и покршливи карпи за кои знае дека лесно може да се кршат. Ги собира додека шета низ маалото.

Таа ги избира оние што најмногу ѝ се допаѓаат. Истакнува дека ѝ се допаѓа нивниот земјен вкус и сака да ја цица калта од нив.

Loading...

Таа ги џвака своите „слатки“ само со едната страна од забите и е убедена дека поради тоа нејзините заби станале поцврсти.

Тереза ​​им открила на новинарите дека во последно време јаде помалку камења. Сè поради љубовта. Откако се омажила за Џим, таа добила поддршка и прифаќање од него.

Недостаток на минерали во исхраната

Се верува дека неконтролираната желба кај заболените може да се должи на недостаток на одредени минерали во исхраната.

Некои суштества во животинското царство, како што се волците, желките и кокошките, исто така јадат камења за да го помогнат варењето. Но, тоа е состојба која ретко се гледа кај луѓето.

Пика е изненадувачки честа појава. Експертите велат дека дури 21 отсто од децата на возраст од една до шест години може да заболат од оваа болест.