Утринава започна есента

Сподели со своите пријатели

За жителите на северната хемисфера денеска започна есента.

Loading...

Есента започна на 23 септември во 08:50 часот.

Тоа значи дека утрово Сонцето беше во рамнината на екваторот, односно помина од северната кон јужната хемисфера на небото, така што во исто време започна пролетта за жителите на јужната хемисфера на земјата.

Прецизните мерења покажуваат и докажуваат дека есента не доаѓа на почетокот на првата секунда од првиот час од тој ден, дека може да дојде час порано, односно на 22 септември.

Зошто есента почнува на 23 септември?

Се поставува прашањето зошто првиот ден од есента е токму на 23 септември, ако првиот ден од пролетта е 21 март, првиот ден од летото е 21 јуни, а првиот ден од зимата е 21 декември? Зошто првиот ден од есента не е на 21 септември?

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита за ноември

Вака излегува дека летото на северната хемисфера е најдолгото годишно време, а есента и зимата се најкратки.

Есен затоа што почнува два дена подоцна, а зима поради пократкиот февруари.

Одговорот на тоа треба да се најде во наклонот на Земјата околу Сонцето.

Loading...

Земјата не се врти околу Сонцето во круг, туку во елипса.

Затоа, поради навалувањето на елипсата, Земјата не е секогаш на исто растојание од Сонцето, понекогаш е поблиску, а понекогаш подалеку, па разликата не е толку голема.

Колку е Земјата поблиску до Сонцето, толку е поголема нејзината брзина и обратно.

А „најбрзото“ движење на Земјата е токму во зима (перихел). Спротивно на тоа, Земјата е најбавна во лето (афелион), така што летото е најоддалечената сезона (повторно, зборуваме за северната хемисфера).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Јапонија, таксист е уапсен бидејќи убил гулаб

Одговорот на прашањето зошто не е потопло на северната хемисфера во зима затоа што тогаш Земјата е најблиску до Сонцето (во нејзиниот елипсовиден пат) треба да се најде во наклонот на Земјата во однос на Сонцето.

Земјата се навалува на едната или на другата страна за 23,5 ˚ во однос на еклиптиката.

Промената на годишните времиња зависи од наклонетоста, а не од оддалеченоста од Сонцето.

Оддалеченоста од Сонцето има влијание само на должината на годишните времиња.

Loading...