УШТЕ ЕДЕН ОПАСЕН ТРЕНД НА ТИКТОК: Зошто се повеќе млади се фалат со брзото возење! (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Иако социјалната мрежа ТикТок ја користат сите генерации, таа најчесто се смета за младинска платформа со најголем процент на корисници на возраст од 10 до 19 години. Сепак, содржината што ја нуди во исто време може да биде многу опасна, особено за оние кои припаѓаат до оваа возраст.

Loading...

Меѓу снимките што ги објавуваат корисниците често може да се забележат примери на снимки од лудо брзо возење низ градот, примамливо во предизвици кои можат да доведат до посериозни повреди, но и смрт.

Најсвеж пример доаѓа од Казин, каде што младиот човек на својот профил на оваа мрежа се „фалел“ дека лебдел низ центарот на градот.

„Незаконски уличен дрифт“, се наведува во описот на профилот, со што се поставува прашањето што ги тера младите да се фалат со незаконски дејствија.

 

 

Психологот Чедомир Новаковиќ еднаш зборуваше за Klix.ba за потребите што ги принудуваат поединците да излезат во јавноста „дури и со глупост“.

Loading...

„Сè на социјалните мрежи е еден вид јавност што е придружено со одредена доза на популарност. Луѓето се против анонимноста, односно целосно непозната или наклонета во некој буџет или катче. Социјалните мрежи им дозволуваат да исполнат нешто, без разлика дали тоа е нешто паметен, корисен или прогресивен.Можам слободно да кажам дека е некаква лична потреба на поединец да излезе во јавност, макар и глупаво“, рече Новаковиќ.

Внимание како приоритет!

Социјалната мрежа ТикТок многу влијае на менталното здравје на младите

Покрај нелегалните, често во тренд се и доста бизарни предизвици. Предизвикот Blackout ги загрижи родителите минатата година, а од корисниците се бара да се осмелат да го задржат здивот додека не ја изгубат свеста.

Друг екстремно опасен предизвик што беше „тренд“ на апликацијата е консумирањето голема доза Бенадрил, лек против алергија, за да предизвика халуцинации. Иако таблетите обично само ве заспиваат, кога се земаат во доволно големи дози, тие можат да бидат смртоносни.

 

 

Loading...

Голема закана!

Предизвиците на TikTok стануваат се поопасни за младите луѓе

Ваквите трендови ги загрижија родителите на тинејџерите, но и некои од постарите лица, поради што мрежата беше обележана со опасни предизвици – иако тикерите се обидуваат да укажат дека таквите работи се забранети со правилата за употреба.

Зборувајќи за заштитата на онлајн корисниците поради голем број опасни трендови, соговорникот на TikTok изјави за Sky News: „Нашите упатства за заедницата јасно покажуваат која содржина не е прифатлива на нашата платформа, а тоа вклучува содржина што поттикнува, промовира или велича опасно однесување што може да доведе до повреда“.

Сепак, и покрај ваквите наводи, платформата беше срж на низа контроверзни предизвици и трендови кои беа фокусирани на младите, а во исто време и крајно опасни.

Психологот Новаковиќ објасни дека одлуката како да се контролира и ограничи користењето на социјалните мрежи е оставена на родителите, а тие „колку што сакаат да ги контролираат своите деца кога се во прашање мрежите и медиумите, сепак не можат“.

 

@_nukii__ zna se koje zakon’🤯#foryou #viral #tiktok #trend #mercedes #cazin #drift ♬ Omadjijala – Devito & Relja

Loading...