УСАИД со кампања против насилство врз жените денес на градскиот плоштад (фото+видео)

Сподели со своите пријатели

На градскиот плоштад денеска се одржа кампања под насловот „Обои го светот во портокалова боја“, во знак на поддршка на жените жртви на семејно насилство.

Loading...

DSC_0035

кампањата е финансирана од УСАИД, а на градскиот плоштад се делеа флаери, мајци и шалови со портокалова боја, која е симбол на подобра иднина без наслов врз жените е поврзана со кампањата што се случува секоја година од 25 Ноември-Меѓународниот ден за елиминирање на насилството врз жените и 10 Декември-Меѓународен ден за човекови права.

 DSC_0036

Татјана Крстевска од здружението „Сирма“ вели дека според статистиката секоја трета жена во Република Македонија е жртва на семејно насилство.

Многу ми е мило што денеска и ние како граѓани на Куманово се собравме за да и дадеме поддршка на кампањата “Стоп за семејното насилство“ и ние велиме “не“ на семејното насилство. Здружение на жени “Сирма“ за прв пат оваа година соработува со Зонта и сме посебно почестени што можеме да се вклучиме во организација и да го дадеме својот мал придонес. За жал насилството не е намалено.

“Одзивот е прекрасен. Морам да кажам дека ние како организатори наидуваме на сè поголема и поголема поддршка. Автобусот од ден на ден ни е пополн и сè повеќе жени се одлучуваат да побараат помош“-вели Маргарита Иванова од Зонта клуб Скопје.

DSC_0038

Целта е да ѝ се испрати порака на жената дека таа треба да проговори – вели Џејмс Стејн од УСАИД.

DSC_0043

Loading...

Ваквата акција со подршка од УСАИД се спроведува низ неколку градови низ Република Македонија, со цел да се поттикне свеста на населението.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.