Упатства за домашно лекување од Ковид-19: Што да купите, како да го поддржите имунитетот и кога да повикате лекар?

Сподели со своите пријатели

Повеќето случаи на коронавирус бараат домашно лекување, но луѓето сè уште немаат формални процедури и упатства што треба да ги следат.

Loading...

Овој водич содржи важни општи принципи, список на предмети што вреди да се купат дома, како да се справите со секој симптом, како да го зајакнете имунитетот или препораките, кога да одите на лекар и кога да повикате брза помош.

 

 

Важни општи принципи:

– почитувајте го карантинот

– Напишете белешки за вашата здравствена состојба на лекар

Loading...

– Измерете ја температурата двапати на ден

– Измерете ја сатурацијата 2-3 пати на ден

– Измерете го крвниот притисок и отчукувањата на срцето двапати на ден

– Имајте список на лекови што ги земате (вклучувајќи рецепти)

– Разговарајте за вашата состојба со вашето семејство

– Редовно проветрувајте ја куќата – Редовно проверувајте кој влегува во вашата куќа.

 

Loading...

 

Што да се купи дома?

Оксиметар: Измерете ја сатурацијата на неколку прсти, неколку пати и во мирување, пазете се од ситуации што можат да го влошат резултатот (долги нокти, вештачки нокти и лак, слаби батерии, ладни прсти).

Сфигмоманометар: Секогаш правете три мерења по ред, оставете ги вторите и третите мерења да бидат просечни за записот.

Термометар: Редовно мерете ја температурата на вашето тело.

Храна, течности, ублажување на симптомите и имунолошка поддршка

Режим на пиење: Внесувањето на поголема количина течност е важно.

Исхрана: лесна, избалансирана, со зголемување на внесување овошје и зеленчук.

Loading...

Да се ​​одмара доволно е исто така важно.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *