Третина од украинските шеќерани нема да работат следната година

Сподели со своите пријатели

Третина од украинските шеќерани нема да работат во следната производна година поради војната и високите цени на бензинот, објави здружението на производители Укрцукор.

Loading...

За време на Советскиот Сојуз, Украина произведуваше пет милиони тони шеќер годишно, користејќи шеќерна репка како суровина.

По распадот на СССР, производството падна на еден милион тони поради послабата побарувачка, повисоките цени на горивото и конкуренцијата од поевтиниот увезен шеќер од трска.

Главната причина што 10 од 32 фабрики за шеќер нема да работат од 1 септември годинава е скокот на цената на бензинот во Европа на 2.000 долари за илјада кубни метри, објави во вторникот Здружението на производители.

Дополнителна причина е намалената површина засадена со шеќерна репка и други значајни култури поради борбите на северот, југот и истокот на Украина.

Се очекува Украина да произведе околу 50 милиони тони жито оваа година, во споредба со рекордните 86 милиони тони во 2021 година.

Министерството за земјоделство соопшти дека земјоделците годинава посеале 180.400 хектари шеќерна репка со што е овозможено производство на 1,08 милиони тони шеќер од 7,83 милиони тони шеќерна репка.

Во 2021 година, Украина произведе околу 1,3 милиони тони шеќер.

Loading...

Акциите ќе бидат достапни на почетокот на сезоната 2022/2023. изнесуваат околу 470.000 тони и заедно со очекуваното производство ќе ги покрие домашните и извозните потреби, посочуваат од Министерството за земјоделство.

Сите информации за економско-енергетската криза во светот можете да ги прочитате ТУКА.