Топлината не е добра ниту за мобилните телефони. Како да ги заштитите?

Сподели со своите пријатели

Карстен Фрауенхајм, експерт за поправка на телефони, во интервју за Акиос истакна дека денешните телефони имаат се помоќен хардвер, но поради ограничениот простор во малото куќиште, нема место за активно ладење како вентилаторите што се користат во преносните компјутери.

Loading...

Зголемувањето на надворешните температури предизвикува и зголемување на внатрешната температура на телефонот, што може да предизвика прегревање и автоматско исклучување на уредот.

Во такви случаи, на екранот се појавува порака за прегревање и телефонот нема да може повторно да се вклучи додека не се излади.

Во најтешките ситуации, батеријата може да се прошири и потенцијално да се запали, иако таквите случаи се многу ретки.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ќе го блокира ли Русија Јутуб?

За да се спречи прегревање, важно е уредот да не се изложува на директна сончева светлина.

На пример, никогаш не го оставајте телефонот во жежок автомобил или чувајте го на директна сончева светлина во затворен простор, особено за време на високи температури.

Исто така, се советува да избегнувате прекумерна употреба на телефонот за време на екстремна топлина.

Доколку забележите дека телефонот се прегрева, се препорачува да ги исклучите опциите и апликациите што работат во заднина, како што се Bluetooth, WiFi, GPS и да избегнувате апликации со барања како видео игри.

Loading...

Намалувањето на бројот на активни опции го намалува оптоварувањето на процесорот, што го намалува и загревањето на уредот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  НЕВЕРОЈАТНИ СЦЕНИ: Во Амазон снимено племе со кое никогаш не е стапено во контакт (ВИДЕО)

Ако вашиот телефон почне сериозно да се прегрева, има неколку чекори што можете да ги преземете за брзо да го изладите.

Не поврзувајте го со полначот, а ако веќе се полни, веднаш исклучете го.

Исклучете го телефонот одредено време и ставете го на поладно и потемно место.

Ако користите заштитна маска, отстранете ја. Можете да го забрзате ладењето со ставање на телефонот под вентилатор или со вклучување на клима уредот во автомобилот или домот.

Се препорачува да почекате најмалку 15 минути пред повторно да го вклучите уредот за да се уверите дека се оладил доволно.

Во повеќето случаи, прегревањето и автоматското исклучување на телефонот не треба да предизвика трајно оштетување на уредот или батеријата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  НЕВЕРОЈАТНИ СЦЕНИ: Во Амазон снимено племе со кое никогаш не е стапено во контакт (ВИДЕО)

Сепак, важно е да преземете превентивни мерки и да ги следите советите погоре, особено за време на високи летни температури, за да избегнете проблеми со прегревање на телефонот.

Loading...