Типови на личност во зависност од тоа какви сте зад воланот

Сподели со своите пријатели

Мажите се убедени дека се многу подобри возачи од жените, но истражувањето го негира тоа, бидејќи покажува дека тоа е индивидуално, а не прашање на пол.

Loading...

Покрај тоа, студиите велат дека секој од нас може да спаѓа во одредена категорија возачи, без оглед на тоа дали сме жена или маж.

Истражувачите од Лондонската школа за економија и политички науки идентификуваа седум типови на личности зад воланот.

Едно лице може да обедини неколку видови во себе, и кој ќе се разбуди зависи од специфичната ситуација и околностите.

 

 

Еве како изгледа типологијата:

Loading...

Наставници

Ова се возачите кои треба да им укажат на грешките на својот партнер или колеги во сообраќајот, очекувајќи признание за нивната работа.

Натпреварувачи

За нив сè е трка, така што тие секогаш ќе додаваат гас кога ќе се обидете да ги престигнете или ќе го затворат преминот на другите. Поради натпреварувачкиот дух, тие често предизвикуваат несреќи.

 

 

Одмаздници

Тие свесно ги казнуваат возачите кои, според нив, немаат сообраќајна култура, па или забавуваат или блокираат други автомобили на патот.

Сезнајко

Тие секогаш се во право, па ќе ги слушнете како супериорно коментираат за секој возач, бидејќи само тие знаат да возат. Тие имаат тенденција да ги фрлаат другите преку отворениот прозорец бидејќи е подобро да го остават воланот.

 

Loading...

 

Бегалци

Додека возат, тие најмногу слушаат музика или зборуваат на телефон, задолжително со слушалки, бидејќи тоа е начин да избегаат од фрустрациите предизвикани од другите возачи.

Филозофи

Тоа се оние мирни, опуштени и собрани возачи, кои никој не може да ги налути во сообраќајот.