ТикТок воведува големи промени за корисниците во ЕУ

Сподели со своите пријатели

ТикТок претрпува големи промени за корисниците во Европската унија да го исполнат рокот до 28 август даден од властите во регионот за компаниите да се усогласат со Законот за дигитални услуги.

Loading...

Можеби најголемата промена со која ќе наидат корисниците е можноста да одлучат дали да дозволат алгоритмите да ја управуваат нивната „for you“ страница.

Не се препорачуваат објави со лажни информации

Кога корисниците бараат која било тема, резултатите ќе се состојат и од популарни видеа во нивниот регион и содржина на саканиот јазик.

Тие сè уште можат да одат на доводите на нивните следбеници и пријатели за да ги видат објавите на луѓето што ги следат, но и двата сега ќе прикажуваат хронолошка временска рамка наместо онаа врз основа на нивниот профил.

Тоа ќе биде огромна промена за ТикТок, имајќи предвид дека најголемиот дел од неговиот успех се должи на алгоритмот што ја напојува неговата страница „For you“.

Неговиот формат за лизгање исполнет со видеа што се насочени кон одредени корисници е она што ја прави апликацијата толку зависна.

ТикТок, исто така, воведува дополнителна опција за известување за европските корисници за содржината за која веруваат дека не треба да биде дозволена на платформата.

Доколку услугата одлучи по прегледот дека не ги прекршува нејзините општи насоки, нов посветен тим на модератори потоа ќе го разгледа за да види дали ги прекршува законите во регионот.

Loading...

Потоа, ТикТок може да го ограничи пристапот до испратеното видео само во таа земја или регион.

Социјалната мрежа, исто така, ќе почне да им дава на корисниците во Европа повеќе детали за нејзините одлуки за модерирање на содржината, како на пример зошто не се препорачуваат објави со лажни информации.

Конечно, повеќе нема да им служи персонализирано рекламирање на корисниците во Европа на возраст од 13 до 17 години врз основа на нивните активности.