ТЕЛМА ТВ: Кај кумановско Черкези и Табановце ќе презимуваат бегалци од Блиски исток

Сподели со своите пријатели

Европската комисија минатата недела на средба со државниот секретар на МВР официјално побарала зголемување на капацитетите на привремено прифаќање на мигрантите во нашата земја за 20.000 лица, јавува ТВ Телма повикувајќи се на безбедносни извори.

Loading...

Според објавата на ТЕЛМА, канцеларијата на Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите нации, веќе изработил план за вонредни состојби, доставен до Министерството за труд и социјална политика каде се бара прифаќање на 20 000 бегалци на територија на Македонија, и тоа на повеќе локалции како што се Гевгелија, Струмица, Неготино, Петровец (Катланово), Куманово с. Черкези и с. Табановце.

Финансиската помош на Европската комисија би се однесувала само на инфраструктура, но не и за потребите за трошоци за државните институции, кои ќе овозможуваат безбедносни услуги, храна и пијалоци, како и здравствени услуги, велат за Телма  безбедносните извори.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.