Татковците се посреќни од мајките кога се грижат за децата, тврдат истражувачите

Сподели со своите пријатели

Ако сте мајка која има впечаток дека е повеќе под стрес од таткото на бебето, постои причина за тоа. Истражувањата откриле дека татковците уживаат да се грижат за децата повеќе од мајките.

Студијата спроведена меѓу 18.000 родители во Калифорнија открила дека татковците се чувствуваат попозитивни во споредба со мајките кога поминуваат време со своите деца.

Loading...

7 работи кои родителите треба да ги научат своите деца за да израснат во силни луѓе

Експертите ги проучувале количината на среќа, симптоми на депресија, психолошко задоволство и стрес и дошле до заклучок дека полот значително влијае на поврзаноста помеѓу грижата за децата и среќата. Зошто е така?

Експертите веруваат дека ова е поврзано со тоа како татковците поминуваат време со деца. Излегува дека татковците играат најмногу со деца во најголем дел од времето, додека мајките имаат многу повеќе стресни задачи. Тие трчаат по децата, ги принудуваат да си ја завршат домашната задача и да бидат сигурни дека нема да се повредат. Татковците, од друга страна, најчесто играат игри со своите деца и им читаат приказни пред спиење.

Како караницата на родителите им штети на децата?

Иако истражувањата велат дека татковците обично сметаат дека времето поминато со деца е пријатно, тоа не значи дека тие не извршуваат и потешки задачи. Обратното е исто така точно, не значи дека мајките никогаш не уживаат да бидат со децата.

Психологот Соња Љубомирски ги советува двајцата родители да се вклучат во разиграните активности со своите деца за подобрување на менталното здравје и благосостојба.

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *