Земја

planet, land, space

Сподели со своите пријатели

Огромен астероид наречен „убиец на планетите“ ќе помине покрај Земјата на 27 јуни, но не треба да се грижите. Loading… Научниците проценуваат дека масивната карпа (2011 UL21) ќе биде оддалечена 6,6 милиони километри од нашата планета и ќе се движи со брзина од 93.000 km/h. Астероид со пречник од 2,5Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Марс е најблискиот сосед на Земјата во Сончевиот систем, но двата карпести света се разликуваат до јадрото, според новата студија заснована на сеизмички податоци од роботскиот лендер на НАСА InSight. Loading… Истражувањето нуди поцелосно разбирање на длабоката внатрешност на Марс и нови детали за разликите помеѓу Земјата, третата планета одПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Бизнисменот Џеф Безос и неговата компанија „Blue Origin“ од следната година со своите ракети ќе испраќаат туристи во вселената. Оние кои тоа можат да си го дозволат, во вселенската авантура ќе се заминат со ракетите со човечки екипаж „New Shepard“. Билетите за тој лет ќе може да се набават веќеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците откриле убедливи докази дека Месечината е прекриена со вода и дека дури има и доволно да се одржи колонија. Во август минатата година истражувачи од Браун Универзитетот откриле огромни области подземна вода на Месечината. Сега постојат докази кои упатуваат на тоа дека водата покрива скоро цела подземна површина одПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Небесно тело чија големина се проценува од 14 до 40 метри, денеска ќе помине близу Земјата. Астероидот наречен „2018 СВ“ ќе мине денеска на далечина помала од петина од одалеченоста помеѓу нашата планета и Месечината. АСТЕРОИД КОЈ ГИ ЗБУНИ НАУЧНИЦИТЕ: Вакво нешто се уште немаат видено! Loading… Објектот е вооченПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Експертите веќе подолго време се обидуваат да откријат потелко на необичните појави во еден дел на Индискиот океан, каде недостасува огромен дел од Земјината маса и на кој се наоѓа вдлабнување од 100 метри. Со оглед на тоа дека Земјата не е топка со совршена форма и гравитациски потенцијал наПрочитај повеќе