Влада

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија денеска, 31.5.2022 година (вторник) ќе ја одржи редовната 49-та седница, на која согласно своите надлежности ќе разгледува повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. Loading… Според предложениот дневен ред, на денешната седница ќе се разгледува Предлог-програма за изменување и дополнувањеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата и претседателството на СОНК, придружено со претставници на дел од регионалните одбори на синдикатот во текот на претстојниот викенд остануваат во комуникација за да се најде взаемно прифатливо и достоинствено решение за одредено зголемување на платите во образованието и предучилишното воспитување и згрижување. Loading… На состанокот во Владата, претставенаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Резултатите од антикризните мерки на Владата се видливи во континуитет. Поради владините одлуки со кои се намали акцизата и ДДВ за нафтени деривати, се амортизираа ценовните разлики и од денес цените на горивата се намалени. Дизелот поевтинува за два, а бензините за денар по литар. Loading… Соодветно на намалената акцизаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Вработените во образованието и во детската заштита и воспитание се базата за развој на општеството и квалитетен човечки потенцијал. Затоа еден од врвните приоритети на Владата е континуиран раст на платите на наставниците и воспитувачите и негователите, на кое работиме и ќе продолжиме да работиме. Loading… Со конструктивен дијалог соПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

За амортизирање на ценовните шокови предизвикани од пандемијата и воениот конфликт во Украина, Владата на Република Северна Македонија, издвои речиси 615 милиони евра. Минатата година преземени се мерки за амортизирање на порастот на цените, а годинава дополнително е донесен сет од 26 мерки за поддршка на стандардот на граѓаните иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

„Не постои никакво тајно преговарање ниту таен договор, а односите со Бугарија се базираат на искрена комуникација помеѓу двете Влади, двата премиери и работните групи со конкретни резултати во делот на економијата, инфраструктурата, образованието, културата и европските интеграции“, истакна претседателот на Владата Димитар Ковачевски на новинарско прашање. Loading… Премиерот дополниПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Имаме многу јасен закон во однос на организирање на штрајк во сите делови. Училиштата, МОН, Општините кога се работи за основно образование треба да го организираат работниот процес, бидејќи децата мора да имаат образование, особено што излеговме од период на пандемија скоро по 2 години каде што децата мораа даПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Покачувањето на минималната плата не би требало да биде причина за отпочнување на протести. Тоа е плата покачена на работниците доминантно во приватниот сектор кои што работат во фабрики и во услужен сектор. Преку даноците од приватниот сектор се исплаќаат платите на сите кои што работат во јавниот сектор, аПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

На денешната 36 седница, на предлог на Министерството за одбрана, Владата на Република Северна Македонија ја усвои Информацијата и го донесе Годишниот план на Владата на Република Северна Македонија за склучување на договори за набавка на стоки, услуги и работи во областа на одбраната и безбедноста со влади на странскиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Македонија, денеска, 5.4.2022 година (вторник) ќе ја одржи редовната 36-та седница, на која согласно своите надлежности ќе разгледува повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. Loading… Според предложениот дневен ред, меѓудругото, на денешната седница ќе се разгледува Информација за усвојување наПрочитај повеќе