Петр Фијала

Сподели со своите пријатели

Чешкиот премиер Петр Фијала денеска изјави дека постои можност таа земја да почне да ископува литиум од своја територија. Loading… Според Еурактив, се проценува дека Чешка располага со околу три отсто од светските ресурси на литиум, а голема количина се наоѓа во градот Чиновац, во близина на германската граница. СеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Чешкиот премиер Петр Фијала денеска, пред да оди на самитот на Европската унија за Западен Балкан во Тирана, оцени дека приближувањето на ЕУ и земјите од Западен Балкан успева и дека средбата за првпат ќе се одржи во регионот. рече дека тоа е сигнал за поддршка за многу блиските партнериПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Чешкиот премиер Петр Фијала апелираше во Прага по враќањето од Киев дека е неопходно Русија уште повеќе да се изолира со санкции, а во линија за санкции е и Белорусија која индиректно и помага на Русија во војната во Украина. Loading… „Разговаравме за ефективноста на санкциите со претседателот на Украина,Прочитај повеќе