Христијан Тодоровски Карпош

Сподели со своите пријатели

Во организација на Здружение на армиски и полициски ветерани од активен и резервен состав на Куманово  во Занаетчиски дом, вчеравечер се одржа свечена академија по повод одбележувањето на годишнината од загинувањето на народниот херој и легендарен командант Христијан Тодоровски Карпош. Loading…     Пред публиката се обрати градоначалникот на ОпштинаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денес сите го знаат прославнеиот јунак на македонскиот народ кој во 1689 година користејќи ги успесите на австриската војска која преку Шумадија и Косово наближувала кон Скопје, ги разбунтува катовските рудари и селанската сиромаштија против турските феудалци и бегови и макар за кратко време го ослободиле кратовскиот и кумановскиот крај.Прочитај повеќе