Гренланд

Сподели со своите пријатели

ЕУ ќе отвори канцеларија на Гренланд за да преговара за пристап до резервите на суровини потребни за транзиција кон енергија со ниска содржина на јаглерод, рече трговскиот советник на ЕУ, Томас Баерт. Loading… Канцеларијата ќе биде отворена во петок, на вториот ден од официјалната посета на претседателката на Европската комисијаПрочитај повеќе

assorted-color houses

Сподели со своите пријатели

Жителите на Гренланд се префрлија на летно сметање на времето, но кога ќе дојде есен тие нема да ги вратат стрелките ниту еден час назад. Loading… Додека Стариот континент и Северна Америка продолжуваат да дебатираат дали да вежбаат две смени годишно, Гренланд, огромна полуавтономна данска територија, одлучи засекогаш да останеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Некои од најбогатите луѓе во светот финансираат голем „лов на богатство“ на западниот брег на Гренланд, сето тоа со хеликоптери и предаватели. Loading… Климатската криза брзо го топи мразот на Гренланд што, иронично, отвора можност за инвеститорите и рударските компании кои бараат клучни минерали важни за транзицијата кон зелена енергија.Прочитај повеќе