СЗО: До март во Европа од ковид би можеле да починат уште 700.000 луѓе

Сподели со своите пријатели

Светската здравствена организација (СЗО) процени дека вкупниот број на смртни случаи од коронавирус во Европа може да надмине два милиони до март.

Loading...

СЗО наведува дека Европа е „во цврста контрола“ на пандемијата на коронавирусот и дека, доколку овој тренд продолжи, бројот на смртни случаи од ковид оваа зима би можел да надмине 2,2 милиони луѓе.

До март 2022 година би можеле да умрат уште 700.000 луѓе. Досега, бројот на смртни случаи веќе надмина 1,5 милиони во 53 земји кои СЗО ги нарекува европски регион.

СЗО очекува дека единиците за интензивна нега во 49 од 53 европски земји ќе претрпат „висок или екстремен притисок“ од ноември до март.

 

ГРАФИКОН: Колку е вакцинацијата поголема, смртноста е помала!

 

Бавните вакцини, високо заразниот вид делта, постуденото време и олеснувањето на рестриктивните мерки се причините поради кои Европа повторно е епицентарот на пандемијата.

Loading...

Поради зголемувањето на бројот на новозаразени, многу земји почнаа да размислуваат за нови мерки и да ја интензивираат кампањата за вакцинација, додека Австрија повторно воведе десетдневен карантин за сите.

Во ЕУ, 67,7 отсто од населението е вакцинирано, но стапката на вакцинација варира од земја до земја. Само 24,2 отсто од Бугарите се вакцинирани, додека во Португалија таа бројка е 86,7 отсто.

„Врз основа на сегашните трендови, може да се предвиди дека кумулативниот број на пријавени смртни случаи ќе надмине 2,2 милиони до пролетта следната година“, соопшти СЗО.