СВЕТОТ ВО 2050: Роботи со емоции, чипувани деца, летување на Арктикот

Сподели со своите пријатели

До 2050 година, светот ќе има една валута, истополовите односи повеќе нема да бидат табу, нема да има мраз на Арктикот, роботите ќе имаат емоции исто како луѓето, ќе се појават нови религии, а бебињата ќе добијат чипови за идентификација, предвидуваат футуролозите.

Loading...

Секој кој е заинтересиран како ќе изгледа иднината за 10, 20 или 30 години, може да ги истражи различните сознанија за тоа како светот ќе погледне во интерактивната веб-страница на Kaspersky Lab.

Тоа е интерактивен проект „Земја 2050“ каде футуролозите, научниците и корисниците на интернет од целиот свет ја предвидуваат иднината.

До 2033 година, 47 проценти од човечките работни места би можеле да ги преземат роботите.

Роботизацијата ќе влијае на економијата на сите нивоа, а луѓето ќе бидат ослободени од најсложените, монотони задачи.

Едно предвидување е дека егзоскелетите ќе ги зголемат физичките способности на луѓето, од секојдневниот живот во кој лицата со посебни потреби ќе можат да се движат без инвалидски колички до вселенско истражување и одбрана, бидејќи војниците во „механички костуми“ ќе бидат практично неуништливи.

До 2050 година ќе се појави првата општа глобална вештачка интелигенција.

Напредокот во квантната пресметка ќе им овозможи на роботите целосно да го реконструираат светот околу нив и да имаат емоции, амбиции, мотивација и логика.

Loading...

 

 

До средината на векот, можноста да се запамети сè и неверојатната брзина на учење нови работи ќе стане вообичаена.

На децата ќе им бидат обезбедени најнови импланти (чипови) за зголемување на меморијата за да им помогнат да учат.

Оштетувањето на мозокот поради повреда на главата ќе може да се лекува, како и губење на меморијата.

Исто така, се предвидува дека до 2050 година светот ќе го управува само една валута, а на луѓето ќе им треба чип за идентификација за да го користат.

На сите ќе им се даде имплант при раѓање. Без чип, нема да може да се купи или продаде ништо.

Loading...

Постојат предвидувања дека ќе се шират нови религии, а нивните следбеници ќе ги почитуваат вештачките и интелигентните „божествени ентитети“.

Глобалното затоплување ќе продолжи и Северниот пол ќе се стопи толку многу што речиси и да нема да има мраз за време на летото на Арктикот. Ова ќе отвори можности за навигација со воени бродови и трговски бродови, па дури и создавање на одморалишта на Арктикот.

До 2050 година, истополовата љубов и сексуалноста ќе бидат широко распространети и прифатени во западните општества.

Табуата околу истополовите врски ќе исчезнат, па многу луѓе ќе имаат такви меѓусебни релации, дури и само привремено или експериментално.