Свештеник ги малтретирал мештаните: Ѕвонел со камбаната 200 пати на ден, сега е казнет!

Сподели со своите пријатели

Свештеникот во место во близина на Фиренца со години го тестирал трпението на своите парохијани ѕвонејќи по 200 пати на ден, но властите престигнале со казна и наредба да се воздржи.

Loading...

Дон Леонардо Гери, свештеник во црквата Св. Марија во градот Коверсијано со години е во конфликт со соседите бидејќи ѕвонел 200 пати на ден од 8 до 21 часот, пишува во петокот Il Corriere Fiorentino.

По неуспешната процедура за помирување, четиригодишно судење, петиции и аудиометриски мерења, Регионалната агенција за заштита на животната средина на Тоскана (Арпат) одлучила да му наложи казна од 2.000 евра на свештеникот.

Отсега, свештеникот може да ѕвони само кога ќе ги покани жителите на миса и молитва.

На барање на агенцијата Франс прес, свештеникот не сакал да ја коментира одлуката.

Сепак, селото Коверчиано не е изолиран случај бидејќи поради честите кавги за ѕвонење во Тоскана, кардиналот Џузепе Бетори, надбискуп од Фиренца, пред неколку години испрати декрет до своите парохии за ограничување на бучавата од ѕвонење.

Уредбата бара свештениците да избегнуваат да ги искушуваат христијанските религиозни чувства во време на стареење на населението, одвраќање на младите од верата и во време кога на италијанската црква и е сè потешко да најде почетници за свештеничкиот позив.