Стотици овци прошетаа во центарот на Мадрид: Децата мислат дека млекото доаѓа од продавница!

Сподели со своите пријатели

Овци поминаа низ центарот на Мадрид! Стотици од нив беа водени од овчари – следејќи ги древните патеки кои со векови го носат нивното богатство на зимско пасење.

Loading...

Поради развојот на шпанската престолнина – традицијата беше прекината, но беше обновена во 1994 година – и стана вистинска атракција.

Наместо колона автомобили, стадо овци минува низ центарот на Мадрид.

Овчарите ги водат по древните патеки што ги користеле со векови пред тоа, кога природата овде била недопрена. Тие одат на јужните пасишта на зимско пасење.

– Го поддржуваме користењето на древните патеки за добиток бидејќи тие се наследство на шпанските фармери. Имаме можност да чекориме по огромна мрежа на патеки кои поврзуваат север со југ, исток со запад, вели Марија Балбас.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Осовил 10 милиони евра на лотарија: Се расфрла во луксуз, но го мачи што уште нема жена (ФОТО)

– Тоа е окупација која, за жал, исчезнува. Штета, бидејќи децата мислат дека млекото доаѓа од продавница. Штета што не ги познаваат овчарите, рече Елена Лозано.

Овој уникатен фестивал го промовира овчарството. А привлекува бројни гледачи уште од 1994 година, кога традицијата заживеа.

– Ова е прекрасно искуство. Не ми се верува дека имаше толку многу овци на улиците, никогаш не сум видел такво нешто. Мислам дека ова е одличен начин да се научи за шпанската историја и култура, изјави американската туристка Марија Куријаалис.

Loading...

Млади и стари, локални жители и туристи уживаат во звуците на вековната традиција.

Посебна атракција се овчарите облечени во народни носии кои со традиционална музика и оро ги следат своите стада, пренесува ХРТ.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Осовил 10 милиони евра на лотарија: Се расфрла во луксуз, но го мачи што уште нема жена (ФОТО)

– Интересно е да се видат толку многу овци во центарот на Мадрид. Разговарав со туристи од Њујорк и ми рекоа дека ова е уникатен фестивал во целиот свет, вели Џалуд Мурад.

Мадрид оваа година се врати во минатото и им покажа на новите генерации како живееле нивните предци.