Столтенберг: Русија да дозволи инспекција на нуклеарни постројки

Сподели со своите пријатели

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска ја повика Русија да ги исполни своите обврски од договорот за сеопфатна контрола на нуклеарното вооружување „Нов СТАРТ“, кој вклучува инспекција на нуклеарните капацитети.

Loading...

„Со загриженост забележуваме дека Русија не ги исполни своите законски обврзувачки обврски, вклучително и инспекцијата, и ја повикуваме Русија да ги исполни своите обврски од Договорот“, напиша генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг во објава на Твитер и сподели врска до соопштение на силите на НАТО.

Во соопштението се наведува дека сојузниците на НАТО се согласуваат дека договорот „Новиот СТАРТ“ придонесува за меѓународната стабилност со ограничување на руските и американските стратешки нуклеарни сили.

„Затоа, со загриженост констатираме дека Русија не ги исполни своите законски обврзувачки обврски од Новиот договор СТАРТ“, се додава во соопштението на НАТО.

Тие наведуваат дека одбивањето на Русија да свика состанок на Билатералната консултативна комисија (БКЦ) во временската рамка утврдена со договорот и да ги олесни американските инспекциски активности на нејзината територија од август 2022 година, ги спречува САД да користат важни права од Договорот и го поткопува Вашингтон способност за адекватно вршење на инспекциски надзор согласно потпишаниот договор.

„Сојузниците на НАТО продолжуваат да гледаат на ефективната контрола на вооружувањето како суштински придонес за нашите безбедносни цели. Новиот договор СТАРТ останува во националниот безбедносен интерес на сите земји, вклучително и сојузниците на НАТО“, се вели во соопштението.

Во соопштението се додава дека НАТО сојузниците го поздравуваат договорот склучен меѓу САД и Русија во февруари 2021 година за продолжување на договорот „Новиот СТАРТ“ за пет години и се додава дека Москва го поткопува договорот со непочитување на потпишаните обврски.

„Ја повикуваме Русија да ги исполни своите обврски од Договорот со тоа што ќе овозможи инспекции на руска територија и ќе го врати учеството “, се заклучува во соопштението.

Loading...

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.