Ставајте ја и кората на банани во вашето смути, ефектот за вашето здравје ќе биде уникатен

Сподели со своите пријатели

Кога јадеме банана или го ставаме во нашето смути, но притоа ја отстрануваме кората. Новите истражувања покажуваат дека не треба тоа да го правиме.

Loading...

Кората на бананите треба да оди заедно со срцевината во нашите корисни здравствени шејкови од многу причини, бидејќи се важни за здравјето.

Зошто е корисно да ја ставате кората на банани заедно со него во блендер? За здравјето на вашите очи кората на банани е преполна со витамин А и лутеин.

Овие две компоненти се од исклучително значење за здравјето на очите. Лутеинот ја запира дегенерацијата на ретината и штити од рано слепило или влошување на видот.

Го зголемува расположението

Во кората од бананите има триптофан. Ова соединение провоцира лачење на повеќе серотонин во мозокот и на тој начин го подобрува расположението

Го штити срцето

Кората на банани содржат неверојатно големи количини калиум, кој го балансира нивото на натриум во крвта и на тој начин ги штити кардиоваскуларниот систем од болести. Освен тоа калиумот има својство да го регулира срцевиот ритам и крвниот притисок.

Loading...

Повеќе информации

Кората на банана се со многу висока концентрација на каротеноиди, полифеноли и фитохемикалии, сите антиоксиданси, кои се борат со ракот и срцевите заболувања

Помагаат во слабеењето

Во корито на бананите содржат многу влакна кои како што знаеме помагаат на дигестивниот тракт и го забрзуваат метаболизмот. Така ќе слабееме побрзо и квалитативно.


Leave a Reply