Средношколец го хакирал приватниот мејл на директорот на ЦИА

Сподели со своите пријатели

Средношколец тврди дека ја хакирал приватна електронска пошта на директорот на ЦИА, Џон Бренан, кој вели дека се до неодамна и не знаел дека неговиот мејл е хакиран, а содржел многу чувствителни документи – вклучувајќи ја и неговата молба за безбедносна ауторизација на 47 страници.

Loading...

Според зборовите на среношколецот, другите мејлови сочувани во невладиниот компјутер на Бренан содржеле броеви од пензионо и здравствено осигурување, приватни информации на илјадници американски обавестувачи, а и еден владин документ во кој се споменуваат груби техники на испрашување кон осомничените за тероризам.

ФБИ и другите агенции сега го истражуваа хакерот, а еден од изворите вели дека е можно кривично да го гонат.

Мислам дека ќе сакаат од него да направат пример кој ќе ги обесхрабри останатите луѓе да ги прават истите работи – вели анонимен извор од федералната служба.

Во текот на низа телефонски разговори со New York Post, хакерот се опушал како американски средношколец кој не е муслимат, и дека за нападот го мотивирало противење на американската надворешна политика и подршката за Палестина.

Не сакал да го открие своето име, ниту адресата, меѓутоа успеал да го исполни ветувањето дека ќе објави на Твитер „CWA е сопственост на John Brennan од CIA“ за да докаже дека тој го контролира твитер профилот со име @phphax.

Хакерот кога се јавил во медиумот и се пофалил со својот потфат, кои вклучува објавување на неколку ограбени документи и дел од контакт листата на Бренан на Твитер.

Профилот на Бренан е деактивиран во петок, а хакерот рекол дека преку тактиката „социјално инжинерство“ ги прелажал вработените во Веризона и АОЛ, за да му ги дадат приватните податоци на директорот на ЦИА и да му овозможат да ја промени лозинката на профилот.

ЦИА вели дека е свесна за објавите на социјалните мрежи и дека преземаат адекватни мерки.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.