Список на најинтелигентните луѓе што некогаш живееле на Земјата!

Сподели со своите пријатели

Во овој интересен текст, ќе се занимаваме со интелигентни луѓе кои некогаш живееле на Земјата и кои важеле за најинтелигентни луѓе на светот. Веднаш да ви кажеме дека тестот за интелигенција е дизајниран на почетокот на 20 век.

Loading...

Сепак, постојат студии кои ја проценуваат интелигенцијата на генијалци кои живееле пред да биде измислен тестот за интелигенција. Конечно, да ви кажеме дека секој со коефициент на интелигенција над 140 се смета за гениј.

 

 

Ова е списокот на најинтелигентните луѓе кои живееле некогаш:

Вилијам Сидис

Вилијам Сидис (1898-1944), роден во Америка, бил чудо од дете чиј коефициент на интелигенција бил помеѓу 250 и 300, што е можеби еден од највисоките коефициенти на интелигенција некогаш измерени. Знаел неверојатно математика, се запишал на Харвард на 11 -годишна возраст и зборувал 40 јазици.

Loading...

Професор од Манчестерскиот технолошки институт предвидел дека младиот Сидис ќе биде најголемиот математичар на 20 век. Вилијам не успеал во тоа, како возрасен, се занимавал со услужна работа и имал проблеми со законот.

 

 

Јудит Полгар

Јудит Полгар (родена 1976 година) е унгарска шаховска мајсторка. Важи за најдобра шахистка досега. На петнаесетгодишна возраст, таа го соборила светскиот рекорд на Боби Фишер и стана најмладиот велемајстор во шах. Нејзиниот коефициент на интелигенција е 170.

Филип Емеагвали

Филип Емеагвали (роден 1954 година) е научник и пронаоѓач од Нигерија, се забележува дека неговиот коефициент на интелигенција е 190. Се смета за најдобар африкански научник на сите времиња. Иако ова тврдење е контроверзно, неговата работа во математиката многу помогна во создавањето на Интернет.

Loading...

Теренс Тао

Теренс Тао (роден 1975 година), Кинез, роден во Австралија. Се сметаше за чудо дете чиј коефициент на интелигенција бил помеѓу 220 и 230, што е еден од највисоките коефициенти на интелигенција некогаш снимени. Во моментов работи како професор по математика на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.

Клеопатра

Клеопатра (68 п.н.е.-30 п.н.е.) била последниот фараон на Птоломејскиот Египет. Таа владеела со земјата речиси триесет години. Течно зборувала  пет јазици и имала коефициент на интелигенција од околу 180. Клеопатра е позната и по врските со Јулиј Цезар и Марк Антониј.

 

 

Сриниваса Раманујан

Loading...

Сриниваса Раманујан (1887-1920) бил индиски математичар. Тој дал голем придонес во теоријата на броеви, синџири на дропки и бесконечни серии, иако никогаш немал формално математичко образование. Неговиот коефициент на интелигенција бил 185.

Гари Каспаров

Гари Каспаров (роден 1963 година), Евреин од Ерменија, според многумина е најдобриот шахист на сите времиња. Неговиот коефициент на интелигенција беше околу 190. Тој го освои својот прв медал на Светското првенство на само 22 години. Тој остана светски шампион во шах речиси дваесет години.

Аријабхата

Аријабхата (476-550) бил еден од првите индиски математичари и астрономи. Тој ја пресметал вредноста на бројот π (pi) и ја разви употребата на нула.

Волтер

Loading...

Волтер (1694 – 1778) бил водечка фигура на француското просветителство. Имал коефициент на интелигенција помеѓу 190 и 200. Беше исклучително ироничен писател, покрај тоа што се занимавал со историја и филозофија. „Волтер“ е, всушност, неговото уметничко име, неговото вистинско име е Франсоа Мари Ару.

Хипатија

Хипатија (родена помеѓу 350 и 370 – 415 година), била грчки астроном, филозоф и математичар. Живеела во Египет, а подоцна и во Источната Римска Империја. Таа е првата жена за која се знае дека знаела математика. Имала коефициент на интелигенција помеѓу 170 и 190. Група христијански фанатици ја обвиниле за вештерство и брутално ја убиле.

Јохан Волфганг Гете

Јохан Волфганг Гете (1789-1832) бил германски ерудит со различни достигнувања и во науката и во литературата. Тој го покажа својот голем талент во пишувањето со класичниот „Фауст“. Се претпоставува дека неговиот коефициент на интелигенција бил 213.

Loading...

 

 

Авицена, или Ибн Сина

Авицена (980 – 1037), бил еден од најважните мислители на исламското златно доба. Имал напишано за филозофија, медицина, астрономија, алхемија, логика, математика, физика, психологија и други различни теми.

Loading...

Неговите најпознати дела се занимаваат со толкувања на филозофијата на Аристотел. Неговото дело „Канони за медицина“ се смета за едно од основните учебници на средновековните универзитети.

Галилео Галилеј

Галилео Галилеј (1564 – 1642) е еден од најголемите херои во науката. Тој значително придонесе за развој на различни дисциплини, од астрономија преку физика до математика и филозофија.

Овој Италијанец инсистирал на хелиоцентризам, набљудувајќи преку својот телескоп видел дека Земјата се врти околу Сонцето. Поради ова откритие, римската инквизиција го прогласи за еретик. Неговиот коефициент на интелигенција бил помеѓу 180 и 200.

Готфрид Вилхелм Лајбниц

Лајбниц (1646 – 1716) бил германски научник. Се занимавал со филозофија и математика, и најчесто се памети по откривањето на бесконечно минималниот калкулус. Неговата работа во филозофијата е позната по заклучокот дека живееме во најдобриот од сите можни светови создадени од Бога. Коефициентот на интелигенција на Лајбниц бил помеѓу 182 и 205 година.

Loading...

Никола Тесла

Никола Тесла (1856 – 1943) бил српски научник познат по неговиот наизменичен струен систем, трансформатор на Тесла, безжичен пренос на енергија, асинхрон и синхрони мотор. Тој, исто така, предвиди паметни телефони, дронови и разни други технологии. Неговиот коефициент на интелигенција беше 195.

 

 

Loading...

Сатиендра Нат Бозе

Сатиендра Нат Бозе (1894 – 1974) бил индиски физичар чија извонредна работа на квантната механика со Алберт Ајнштајн резултираше со статистика на Бозе -Ајнштајн.
Хипотетичката елементарна честичка бозон беше именувана по него.

Марија Кири

Марија Кири (1867 – 1934) била француско -полска физичарка и хемичарка. Таа е првата жена што ја доби Нобеловата награда (двапати). Нејзиното најголемо достигнување е работата на теоријата за радиоактивност и откривање на два хемиски елементи (радиум и полониум). Нејзиниот коефициент на интелигенција бил помеѓу 180 и 200.

Конфучие

Конфучие (551-479 п.н.е.) бил кинески мудрец и учител во Кина. Денес тој е познат по своите афоризми. Неговите учења за моралот и политиката имаа значително влијание во источна Кина. Повеќето од она што мислиме дека го знаеме за Конфучие се смета за мит.

Алберт Ајнштајн

Ајнштајн (1879 – 1955) бил германски теоретски физичар со еврејско потекло. Веројатно на многу луѓе им е очигледно дека тој ќе биде на ваква листа. Тој е еден од најпознатите научници што некогаш живеел.

Тој ја добил Нобеловата награда за физика во 1921 година за објаснување на фотоелектричниот ефект. Неговото најголемо достигнување е неговата работа на теоријата на релативноста, која целосно го смени текот на физиката на дваесеттиот век. Неговиот коефициент на интелигенција бил помеѓу 160 и 190.

 

 

Вилијам Шекспир

Шекспир (1564 – 1616) се смета за еден од најдобрите писатели во светот што зборува англиски. Автор е и на најпопуларните и најиграните драми, како што се класиката „Ромео и Јулија“, „Хамлет“ и „Магбет“. Неговиот коефициент на интелигенција бил пресметан околу 210.

Платон и Аристотел

Третото место го делат Платон (427 – 347 п.н.е.) и Аристотел (384 – 322 п.н.е.). И двајцата се грчки филозофи кои со своето мислење ја обележаа целата древна филозофија. Нивните филозофски учења биле двете главни струи во средновековната филозофија.

Loading...

Делата на Платон беа основни за развојот на западната наука, математика и филозофија. Тој имаше најголемо влијание со документот „Држава“.

Аристотел бил студент на Платон на Платоновата академија повеќе од дваесет години. Насоката на размислување на западната култура се засноваше на списите на Аристотел за наука, физика, биологија, метафизика, логика, театар, естетика – коефициентот на интелигенција на Платон и Аристотел е помеѓу 180 и 190 година.

 

 

Исак Њутн

Њутн (1642 – 1726) бил англиски физичар и математичар. Тој претставува еден од најпознатите научници досега, и стана познат по откривањето на гравитацијата. Неговата книга „Математички принципи на филозофијата на природата“, која зборува за класичната механика, е главната линија на размислување во физиката повеќе од триста години. Неговиот коефициент на интелигенција бил 193.

Loading...

Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи (1452 – 1519) е синоним за ренесансата во Италија. Да Винчи е човек кој се интересирал за различни дисциплини, од сликарство и скулптура до наука. Неговото дело „Мона Лиза“ е најпознатото уметничко дело во светот. Тој е меѓу првите на листата, поради фактот што постигнал големи достигнувања во различни области. Коефициентот на интелигенција на Да Винчи бил околу 200.

 


Leave a Reply