Спие 13 дена во низа: „Заспаната убавица“ боледува од тешка и неизлечлива болест (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Девојче од Индонезија (17), кое повремено заспива неколку дена, од реалниот живот ја нарекувале Трнова Ружица.

Loading...

Еча потекнува од Бањармасин, во индонезискиот регион Јужен Калимантан, и првпат се појави во вестите во 2017 година, кога локалните медиуми напишаа дека спие 13 дена по ред.

Оттогаш доживела две вознемирувачки епизоди, еднаш кога спиела ден и половина, а вториот пат минатата недела, кога нејзината состојба се влошила и заспала на повеќе од една недела.

Нејзините родители ја однеле во болница, но тестовите не покажале ништо необично.

 

 

Тинејџерката се разбудила по девет дена, но лекарите велат дека таа е сè уште слаба, а никој сè уште не знае што ја предизвикува нејзината состојба.

Loading...

Симптомите сугерираат дека страда од хиперсомнија, ретка невролошка состојба што предизвикува страдање при што заболените се чувствуваат претерано поспани во текот на денот и може да спијат со денови.

Хиперсомнија се јавува во многу форми и има многу веројатни причини, од невролошко оштетување до генетски фактори и физичка или емоционална траума.

Нејзиниот татко Муjади изјави дека неколку пати се обидел да ја разбуди, но без успех. Интересно е што девојката наводно џвака и голта храна во сон ако нејзините родители ја хранат, а таа станува немирна кога треба да оди во тоалет.

 

 

Муљади рече да уринира кога ја одвеле во бањата и ја ставиле на тоалетот.

Во моментов не е познат лек за синдромот Торн Роуз, но нејзините родители се надеваат дека нејзините симптоми може барем да се ублажат, за да може да живее повеќе или помалку нормален живот.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *