Слушнете како звучи музички инструмент создаден од школка стара 17.000 години (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Пред скоро 90 години, научниците открија голема школка во една од најпознатите праисториски пештери во Франција. Благодарение на мултидисциплинарна студија, истражувачите сметаат дека лушпата е најстариот музички инструмент од ваков вид стара повеќе од 17 000 години. Неверојатно, сè уште може да се свири на него.

Loading...

Школките како дувачки инструменти датираат илјадници години. Во суштина, ја дувате лушпата како труба преку дупка исечена на шилецот и го прилагодувате звукот рачно во отворот на школка.

 

 

Оваа древна школка може да произведе звуци близу до три нота: C, D и C остро, што е доволно за да се пушти европска музика од Велвет Андерграунд.

Школката е откриена во 1931 година во пештерата Марсулас во југозападна Франција, прва украсена (пештерска слика) пештера пронајдена на Француските Пиринеи, и оттогаш е изложена во музејот во Тулуз. Школката припаѓа на голем морски полжав од видот Шаронија лампас, и иако станува збор за неочекувано откритие и се претпоставува дека потекнува од југ, веројатно од Африка, не се сметало за посебен интерес кога била пронајдена.

Претходните истражувања не можеа да забележат никакви индикации за човечка модификација, каде што некој може да направи дупка, па дури и писка, па се сметало дека може да се чува како чаша за пиење. Во новата студија, водечката авторка Керол Фриц од Францускиот национален центар за научни истражувања и колегите, наместо тоа, откриле дека школка навистина се сменила, ново и многу возбудливо откритие за пештерата Марсулас.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *