Слушнете ја најстара песна во светот (видео)

Сподели со своите пријатели

Песната може да ве пренесе во едно сосема друго време или друг дел од светот. Сега можете да ја слушате музиката стара 3.5000 години.

Најстарата позната песна во светот била химна на еден култ на Блискиот исток, а таблите на кои е запишана се пронајдени во древниот град Угариту на територијат ана денешна Сирија, кон почетокот на педесеттите години од минатиот век.

Верзијата на песната која е приложена во видеото ја изведува Мајкл Леви, музичар и композитор кој се занимава со читање и реконструкција на древна музика и техники на свирење.

Леви вели дека неговата мисија е да ја претстави прекрасната лирика на бездушниот модерен музички свет.

Во текот на последните неколку години снимив неколку свои аранжмани на Хирутската химна – рекол Леви.

На пронајдените 29 таблици имало знаци кои означуваат ноги на хуритски јазик. Х6 бил настариот фрагмент на мелодијата досега откриен во историјата.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.