Словаците денеска на референдум за уставни измени

Сподели со своите пријатели

Во Словачка денеска се одржува референдум за предложените амандмани на уставот поврзани со предвремено распуштање на парламентот и избори, што е деветта ваква декларација од независноста на земјата.

Loading...

Избирачките места се отворени до 22:00 часот, а граѓаните одговараат на прашањето дали се согласуваат предвременото распуштање на парламентот да може да се изврши со референдум или одлука на собранието, што би се обезбедило со промена на уставот, пренесува ТАСР.

Досега, словачкиот устав предвидуваше дека парламентот, кој се избира со четиригодишен мандат, не може да се распушти предвреме дури и ако владата падне и не може да формира мнозинство за нова коалиција.

Референдумот што го иницираше Смер-СД заедно со другите опозициски партии првично требаше да содржи две прашања.

Вториот, кој се однесува на итна оставка на актуелната влада, Уставниот суд го оцени како неуставен, па затоа не е вклучен, наведува словачката агенција.