СЛОБОДЕН ГРАД: Место кое забранува автомобили, трчање и фотографирање (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Една од најпопуларните населби во Копенхаген и една од најголемите туристички атракции е Кристијанија, автономна зона, која во последните децении предизвикува бројни полемики во една од најорганизираните земји во светот – Данска.

Loading...

Ова соседство се нарекува и Слободен град.

 

 

Фокусот на нејзиното население е насочен кон екологијата, самоодржливо општество и создавање атмосфера во која секоја индивидуа е одговорна за благосостојбата на заедницата.

Хашиш и канабис се продаваат на улиците во оваа населба, нема автомобили, а жителите живеат еколошки. Општо, кога ќе влезете во Кристијанија имате впечаток како да сте повторно во 70-тите години.

 

Loading...

 

Денес во Кристијанија живеат околу 1.000 луѓе, а секоја година ја посетуваат половина милион туристи. Граѓаните изградија свои домови, така што архитектурата е прилично разновидна и живописна.

Туристичката понуда се карактеризира со бројни ресторани, претежно со органска храна, но и уметнички галерии, театри и концертни сали.

 

 

Населението во Кристијанија го сочинуваат луѓе од целиот свет, но за државјанство е неопходна пријава. Исто е и со недвижнините – не можете да дојдете овде и да купите куќа, но, што се однесува до државјанството, аплицирате. Ако добиете одобрение, добивате и куќа.

Loading...

 

 

Доколку патувате за Копенхаген, не пропуштајте го овој кварт, но бидете многу внимателни, бидејќи трговијата со канабис е раширена, што е нелегално во Данска.

Трчањето е исто така непожелно, бидејќи луѓето, како што велат жителите, премногу се форсираат.

 


Loading...