Слободата на медиумите во голема опасност во неколку земји од ЕУ

Сподели со своите пријатели

Медиумските слободи се намалуваат ширум Европската унија и се „изложени на голем ризик“ во неколку земји-членки, соопшти водечката мрежа за граѓански слободи, нагласувајќи ги раширените закани за новинарите и нападите врз независноста на јавните радиодифузери.

Loading...

Сојузот за граѓански слободи за Европа со седиште во Берлин, во својот годишен извештај за слободата на медиумите, составен со помош на 37 групи за човекови права од 19 земји, изјави дека претходно идентификуваните алармантни трендови опстојуваат и во 2023 година, иако новите влади ширум ЕУ може да понуди надеж за подобрување.

„Слободата на медиумите очигледно е во постојан пад низ ЕУ поради намерно оштетување или занемарување на владата“, рече Ева Сајмон, висок офицер во Либертис.

„Намалувањето на слободата на медиумите оди рака под рака со падот на владеењето на правото. Постои тесна врска меѓу двете. Авторитарните режими функционираат според тој принцип“, рече Сајмон, додавајќи дека новото законодавство за медиуми на ЕУ „има потенцијал“, но дека мора правилно да се спроведе.

Европскиот медиумски пејзаж сè уште се карактеризира со висока концентрација на медиумска сопственост, несоодветни правила за транспарентност на сопственоста и бројни закани за независноста и финансиите на јавните медиуми, според организацијата Либертис.

Проблеми низ Европа

Во Романија и Шведска, полицијата не успеала соодветно да ги истражи нападите врз новинарите, ниту поради недостиг на ресурси, ниту поради недостиг на волја, се вели во извештајот, додека во Франција и Бугарија самите полицајци ги нападнале новинарите.

Во Словачка, популистичкиот премиер Роберт Фицо „ја прекина секаква комуникација“ со четири медиуми обвинети за „отворено прикажување непријателски ставови“, пишува Гардијан.

Loading...

Овој месец, неговата влада го одобри контроверзниот предлог-закон за ремонт на јавниот радиодифузен сервис РТВС.

Во Унгарија, јавните медиуми беа „толку целосно под јаремот на владата“ што нивната работа „се карактеризираше со пристрасно и еднострано известување кое секогаш е во согласност со интересите на владејачката партија Фидес“, според Либерти.

Освен во Унгарија, јавната телевизија во Полска се вели дека е во „состојба на неизвесност“ бидејќи новиот премиер Доналд Туск се обидува да ги одврати интервенциите на претходната влада, а расте и загриженоста за владите во Хрватска и Италија.

Во Германија, Унгарија, Литванија и Холандија, новинарите кои ја критикуваат владата беа исклучени од прес-конференции или други официјални настани или не им беше дозволен пристап до документи.