Сите пиеме од лименки, а не сме свесни за последиците по здравјето!

Сподели со своите пријатели

Можеби сте слушнале дека антиперспирантите кои содржат алуминиум може да бидат опасни за долгорочното здравје на мозокот. Ова е потврдено од една нова студија. Група истражувачи открија дека алуминиумот што го консумираме кога пиеме сок во лименка, на пример, може да доведе до сериозно оштетување на долгорочните когнитивни функции.

Loading...

Журналот за Алцхајмерова болест објави студија спроведена од истражувачи од Англија кои сакале да откријат како изложеноста на алуминиум може да влијае на генетските предиспозиции кај болестите поврзани со деменција, како што е Алцхајмеровата болест.

 

 

Претходните истражувања покажаа дека секојдневната изложеност на алуминиум во производите како што се дезодорансите е поврзана со невродегенеративни болести и форми на деменција, како што е Алцхајмерова болест.

Истражувачите го анализирале присуството на алуминиум во мозокот на донаторот со семејна историја на Алцхајмерова болест. Истражувачите откриле дека алуминиумот е присутен во истите делови од мозокот како и протеинските ембриони кои се појавуваат во раните фази на Алцхајмеровата болест.

 

Loading...

 

Студијата исто така покажа дека самиот алуминиум може да игра улога во формирањето на ембриони и плаки кои претходат на Алцхајмеровата болест. Но, од сето ова, произлезе уште едно откритие, кое сугерира дека алуминиумот можеби не е главниот виновник за предизвикување на Алцхајмерова болест и деменција.

Можно објаснување за врската помеѓу деменција и алуминиум е дека со текот на годините нашите бубрези стануваат се помалку способни да го филтрираат алуминиумот од нашето тело кога го консумираме. Ова може да доведе до акумулација на алуминиум во мозокот.