Што точно се случува кога мува ќе ви слета на храна?

Сподели со своите пријатели

Кога научниците во едно истражување ги прашале учесниците што би попрво би ги натерало да престанат да јадат – бубачка, глушец, мува, мравка или змија на нивниот тањир – 61% од нив најмногу одговориле дека ќе им се згади од бубачка. Но, научниците предупредуваат дека мувите шират два пати повеќе бацили, посебно оние кои ги гледаме во своите домови.

Loading...

Мувите се хранат со некои од најодвратните работи, како што е измет, ѓубре и лешеви од животни. Освен тоа, како не можат да жвакаат, тие ги исфрлаат ензимите кои ја раствараат храната, па тогаш ја усисуваат.

Бактериите и вирусите се лепат за нивните тела, па мувите често се пренесувачи ан болести. Доволно е да слетаат на вашата храна само на секунда како на неа би пренеле бацили кои се наоѓаат на нивните нозе.

Мувите можат да пренесат сериозни заразни болести, како што се колера, дизентерија и тифус, најдобто би било да зибегнуавте да јадете храната на која сте виделе дека има мува.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.