Што се случува во нашиот стомак кога испиеме таблета? (видео)

Сподели со своите пријатели

Креаторите на оваа видео ставиле таблети во стаклена кутија во која ставиле и нешто слично ан желудечната киселина и следеле што ќе се случува.

Прв на ред бил ибопруфен, а на снимката се гледа како се разложува неговиот надворешен омотувач, пред да се излее белата хемикалија од неговото средиште.

Следната таблета е ибопруфен од друг производител, која произведува боја од жолто до црвено. Третата е розов парацетамол, кој по разложување на неговата обвивка се распаѓа на ситени парчиња. од обвивката на таблетата зависи брзината на неговото разложување.

Некои од нив се доволно силни да издржат и висоа ПХ вредност на стомачната киселина, па таблетите не се раствораат се додека не стигнат до дебелото црево. Кога тоа ќе се случи лекот се испушта во крвотокот, каде реагира со протеини и други молекули во организмот.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.