Што се случува со имунитетот ако не спиеме доволно?

Сподели со своите пријатели

Квалитетот и количината на сон што ги добиваме влијае на сите аспекти на животот. Од секојдневно функционирање, до расположение, здравје на нашето срце…

Loading...

Спиењето игра клучна улога за нашето здравје. Еден од помалку познатите ефекти на спиењето е како тоа влијае на имунолошкиот систем, кој е одговорен за борба против инфекции.

Добриот, квалитетен сон може многу да помогне во одржувањето на имунолошкиот систем силен и здрав.

Лошиот сон, од друга страна, може да биде штетен за имунолошкиот систем, што ве прави посклони да се разболите.

 

 

Истражувањата проценуваат дека спиењето пет часа или помалку во текот на ноќта го зголемува ризикот од здравствени ризици за 15 проценти. Неопходно е да се разбере врската помеѓу спиењето и имунолошкиот систем.

Loading...

Како се поврзани спиењето и имунолошкиот систем?

За време на будните часови, нашиот мозок и тело користат специјални хемиски гласници познати како невротрансмитери за да комуницираат, испраќајќи информации од нервниот систем до имунолошкиот систем (и остатокот од телото).

Спиењето помага да се надополнат „залихите на овие хемикалии“. Кога некое лице има слаб квалитет на спиење или не спие доволно, ќе се создадат помалку молекули на невротрансмитери. Ова значи дека многу телесни функции, вклучувајќи го и имунолошкиот систем, нема да работат оптимално.

 

 

Додека спиеме, нашите тела произведуваат повеќе бели крвни зрнца и цитокини, кои делуваат како гласници на имунолошкиот систем и помагаат во борбата против инфекции и болести.

Според тоа, лошиот сон предизвикува намалување на двата борци против инфекцијата, ставајќи го во опасност здравјето. Ако сте изложени на обична настинка или грип, студиите покажаа дека лошиот квалитет на сон и пократкото времетраење на спиењето во неделите пред таа изложеност може да ги зголемат вашите шанси да добиете.

„Недостатокот на сон го прави човекот поподложен на настинка“, потврдува Викторија Глас, доктор по медицина и медицински истражувач, пишува порталот Real Simple, пренесува „Новости магазин“.

Loading...

 

 

Спиењето е уште поважно кога сте болни

Од друга страна, добриот сон додека сте навистина болни може да помогне да се одржи здрава врска помеѓу вашиот имунолошки систем и вашиот циклус на спиење. Спиењето може да му помогне на вашето тело да се опорави побрзо.