Што се случува над нашата планета: Научниците до уникатно откритие, снимиле масивен вселенски ураган!

Сподели со своите пријатели

Група истражувачи откриле уникатно откритие кога го фатиле првиот вселенски ураган над Северниот пол. Врз основа на податоци од сателити, тие создадоа уметничка визуелизација на феномен што никој досега го немал видено

Loading...

Тим научници под покровителство на кинескиот универзитет во Шандонг ги објавија своите откритија во списанието „Природа“. Тие успеале да го откријат ураганот со помош на сателитски податоци, на кои идентификувале необична вителна маса на плазма во јоносферата на Земјата. Тоа е местото каде што атмосферата се среќава со надворешниот универзум и ураганот не формира вода, туку електрони. Според порталот Лад Библија, ова е прво вакво откритие во историјата.

 

 

Изгледа како земјански ураган

“Астрономите веќе забележаа урагани слични на оние на Земјата и Марс, Сатурн и Јупитер. Огромни формации на вители гасови наречени” соларни торнада “се забележани и во сончевата атмосфера. Но, ураганите во горната атмосфера на Земјата или планетите околу неа се уште не се забележани. “Истражувачкиот тим користел сателитски податоци од август 2014 година за да создаде 3Д-модел на оваа појава.

Според студијата, ураганот се проширил на Северниот пол, траел скоро 8 часа и зафатил површина од 1.000 квадратни километри. Како копнени урагани на северната хемисфера, и овој се свртел спротивно од стрелките на часовникот. Имал и тивок центар и неколку спирални краци.

Loading...

„Набљудувањата и симулациите откриле дека вселенскиот ураган се формирал за време на неколкучасовна изложеност на северно магнетно поле во комбинација со мала густина и јачина на сончевиот ветер, што резултира во стабилна магнетна спојка и континуитет на струјата на високи позиции“, студијата покажа.

 

 

Вселенски урагани можат да се појават на друго место

Професорот Мајк Локвуд од Универзитетот во Ридинг, кој исто така учествувал во анализата, вели дека ураганите можат да бидат универзален феномен на планети кои имаат магнетни полиња и плазма. „Досега не бевме ни сигурни дали има урагани во вселенската плазма, па докажувањето на такво нешто е навистина неверојатно“, рече Локвуд, продолжувајќи да објаснува.

“Овие вселенски урагани сигурно се создадени со невообичаено голем и брз трансфер на енергија од сончевите ветрови и наелектризираните честички на повисоките делови од Земјината атмосфера. Неколку планети во вселената имаат и магнетно поле и плазма во атмосферата“.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *