Што се случило со човекот кој ја ставил главата во забрзувачот на честички додека бил вклучен?

Сподели со своите пријатели

Акцелераторите на честички се машини кои возат наелектризирани честички со неверојатна брзина, главно за да се судрат со други честички. Силно се препорачува честичките со кои се судираат честички со голема брзина да не бидат дел од вашата глава, бидејќи едно лице научило на потешкиот начин.

Loading...

На 13 јули 1978 година, физичарот на честички Анатоли Бугорски ја завршил својата работа во синхотронот У-70, најголемиот забрзувач на честички во Советскиот Сојуз. 36-годишникот прегледал парче опрема што функционирало неправилно кога се случила несреќата. Не знаејќи за него, откажаа и неколку безбедносни механизми, што значи дека кога тој се наведнал да разгледа добро што се случува, протонски зрак пукал во задниот дел на главата близу до брзината на светлината.

Или барем, поблиску до брзината на светлината отколку што би сакале протонскиот зрак да патува кога ќе пука низ вашето лице.

Отпрвин не чувствувал болка. Тој знаел што се случило, бидејќи ја виде светлината „посветла од илјада сонца“, како и тежината на ситуацијата. Во овој момент, тој не кажа никому што се случило, туку само ја заврши својата работа ден пред да се упати дома и да чека да се случи неизбежното.

 

 

Апсорпцијата на 5 сиви зрачења обично би довела до смрт. Иако сè уште не знаел, тој бил погоден од помеѓу 2000 и 3000 сиви (200 000 – 300 000 дела). Ноќе, лицето почнало да му се надувува непрепознатливо, што го натерал да ги посети лекарите следното утро. Оттаму бил пренесен во московска клиника, иако главно за да може да се види неговата смрт, а не поради очекувањето дека ќе му биде спасен животот.

Loading...

Следните неколку дена, неговата кожа се шушкала околу раните на влезот и излезот, покажувајќи јасна патека низ кожата, черепот и мозокот.

На изненадување на сите, тој не умрел. Мозочните ткива продолжиле да горат во текот на следните години, а лицето му било парализирано на левата страна, каде исто така го изгубил слухот. Дури и странец, како што стареел на десната страна од главата, тој покажал знаци на стареење, додека левата не.

Во текот на следните неколку децении, тој претрпел напади, но останал функционален, ја продолжи својата работа како физичар и го завршил докторатот. Што се однесува до луѓето кои ја ставаат главата во акцелераторот на честички (и да бидам искрен, тоа е демографски), тој имаше прилично среќа. Тесниот фокус на зракот, иако предизвика огромна штета, веројатно ја задржа штетата ограничена на областа на мозокот без која можел да живее.

Десет години по неговата несреќа, тој не можел никому да каже за тоа, со оглед на озлогласената тајност на Советскиот Сојуз. Сепак, тој преживеал и по крајот на СССР. Всушност, човекот кој ја ставил главата во забрзувачот на честички и живеел да ја раскаже приказната останува жив до ден-денес.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *