Што е микропенис и како влијае врз животот на мажите?

Сподели со своите пријатели

Микропенисот е вистинска медицинска состојба што може да се дијагностицира.

Loading...

Се однесува на состојба кога пенисот е помал од две третини од оние со стандардна големина.

Големината на микропенисот може да се промени малку со текот на годините. Сè што е помало од околу 9 сантиметри во ерекција може да се смета за микроголемина, пишува магазинот Health.

 

 

– Во свет опседнат со големината, оваа дијагноза може да влијае и на менталното здравје на мажот. Микропенисот се дијагностицира кај новороденчиња, тоа не е состојба во која пенисот со нормална големина одеднаш се намалува. Со текот на времето не можете да развиете микропенис“, вели урологот и експерт за сексуално здравје, д-р Џамин Брамбат од Orlando Health.

– Микропенисот е веројатно предизвикан од хормонална абнормалност за време на фетална гестација. Се смета дека хормоналната нерамнотежа и ниското производство на тестостерон се причина за микропенисот во оваа фаза. Оваа состојба се јавува кај 1,5 од 10.000 родени машки деца “, објаснува д-р Араш Ахавеин за Health.

Loading...

 

 

– Нормалната големина на пенисот кај машките деца е 2,5 сантиметри. Сè што е многу помало од тоа се смета за микропенис. Просечниот пенис во опуштена состојба е долг околу 9 сантиметри, а во ерекција околу 22, така да што било под 9 сантиметри може да се смета за микроголемина, вели урологот др. Одри Ри од клиниката во Кливленд.

За полесно споредување, кредитните картички се долги нешто помалку од 9 сантиметри, или околу 8,5 сантиметри, па така полесно може да се детектира проблемот доколку постои.

Оваа дијагноза може да биде тешка за мажот

Тие ја утврдуваат големината со разни предмети.

 

Loading...

 

„Секоја дискусија за микропенисот доаѓа со социјални и културни импликации и влијае на тоа како мажите се гледаат себе си и според кои стандарди се проценуваат“, објаснува д-р Мајкл Ритано, експерт за сексуално здравје.

На Редит постои заедница наречена Микропенис каде членовите поставуваат прашања и коментираат за овој феномен. Можете да најдете многу фотографии со различни предмети, како што се шише сода, шпил карти, батерии и слично, со кои се споредува големината на пенисот.

Ако мажот не е задоволен од големината на неговиот пенис, тоа не значи дека има микропенис. Некои се мали, но не толку мали. Другите се скриени во наборите на маснотиите. Познати се и примери за состојба позната како закопан пенис што не претставува микропенис.

„Понекогаш на доенче со микропенис можете да му дадете еден тон тестостерон во првите три месеци од животот и да предизвикате раст на пенисот, а третманот со тестостерон може да биде ефикасен се додека се прави пред пубертетот“, вели др. Ри.

 

Loading...

 

Според др. Ахавеина, друга опција е операција, односно фалопластика. Тоа е операција која користи ткиво од други места на телото за да создаде нов, зголемен пенис (и уретра) за пациентот.

Можат да имаат сосема нормален сексуален живот

Мажите кои имаат микропенис можат да имаат ерекција, мастурбација, оргазам или мокрење. Но, може да се случи тие да не можат да имаат продорен сексуален однос. Ова значи дека е потребна и технологија за асистирано оплодување за да се зачне дете, вели др. Брамбат.

– Иако може да биде непријатна состојба за некои мажи, тие можат да имаат и сосема нормален сексуален живот, како за нив, така и за нивната партнерка. Големината, додава тој, е најмалку важен фактор за мажот да и даде задоволство на својата партнерка, вели др. Реитано.

Сексуален педагог др. Кејт Скалиси препорачува да се фокусирате на сексуални акти што можат да се извршат, а не на оние што не можат.

Loading...

 

 

– Можете да доживеете многу забава и задоволство со прстите, устата и играчките. Лентата и играчките што го издолжуваат пенисот можат да помогнат пенисот да изгледа подолго, додека вибраторите се корисни за стимулирање на најчувствителниот дел од женските гениталии – клиторисот и Г точката. Експериментирање со позите за време на односите може да помогне. Перниците под колковите на партнерот можат да ја продлабочат пенетрацијата, на пример. Кучешката поза е добра опција за мали пениси, бидејќи поголемите пениси можат да предизвикаат непријатност или болка, заклучува др. Скалиси.


Loading...