Шокантен документ открива нови мрачни тајни за Јосип Броз Тито

Сподели со своите пријатели

Шокантен документ излезе во јавноста, кој е уште од Втората светска војна, а бил во приватната архива на еден од најблиските соработници на Јосип Броз Тито.

Loading...

Ракописот содржи информации за интимата, заверите, атентатите, интригите, издаите на Тито.

Станува збор за интерен документ од 1983 година наменет за Владимит Дедијер, биографот на Тито, кој никогаш не дошол во неговите раце затоа што го пресретнал тогашниот министер за внатрешни работи Стане Доланц.

Документот, кој за белградскиот „Блиц“ го доставил потомокот на соработникот на Тито, бил пресретнат затоа што криел мрачни тајни и прикантерии од владеењето на Тито напишани на 25 страници, поделени во 12 временски поглавја, кои не смееле да дојдат ниту во рацете на Дедијер. Не постои ознака на официјална институција, пт укажува дека документот имал интерна намена.

56692a83-bc18-4e76-b4f9-66e60a0a0a64-tito

Дека авторот бил заинтересеиран премногу за конспиративноста, потврдува и тоа што големите букви на правата страна напишал:

Овој материјал може да се користи, но моето име не може никаде јавно да се изнесе без дозвола.

Слично предупредување има и на последната страна:

Владо, пред да го објавиш ова, добро размисли. Деталните информации ќе ги добиеш кога ќе се видиме во Љубљана.

Човекот кој го доставил документот до српскиот „Блиц“,а  кој е роднина на блискиот соработник на Тито потврдува дека хартијата никогаш не стигнала до Дедијер, затоа што Доланцовите служби успеале да стигнат до него.

Loading...

Документото завшил во приватната архива на мојот роднина во 1984 година., па по наредба на Доланц – вели овој извор, Пери Симиќ.

Ппублицистот и автор на неколку книги за Тито, кој имал пристап до многу архиви, оценил дека ракописот е интересен и дека веројатно излегол од перодот на известувачот Јосип Копиниќ.

Ракописот личи на тој советски обавестувач. Во архивското наследство на Владимит Дедијер во Љубљана се наоѓаат два записи за разговорт на Дедијер со Јосип Копиниќ и најважниот разговор со него, но во ниту еден од нив не се споменува ништо од овој анонимен дел хартија – вели Симиќ.

И еден од високите раководители Озне, смета дека текстото го напишал Јосип Копиниќ.

На тоа ми укажуваат неколку детали од текстот. Првиот вели дека жената на Тито, Херта Хас, кон Копиниќ се обраќала со Јожа и Мали, што биле неговите конспиративни имиња, а вториот дел е тој што бил вклучен во радио-пренос на говорот на Тито од Сплит. Познато е дека Јосип Копиниќ бил добар познавач на радио-техниката, додава овој раководител.

Засега не е позната целокупната содржина на документите.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.